Potrebno :

  • 300g Dry Aged ramsteka
  • 1 limun
  • 1 glavica belog luka
  • 1 grančica ruzmarina
  • morska so
  • biber
  • maslinovo ulje
  • jedna boca Torleanzi Sususmaniello

 

Priprema :

Ramstek dobro posoliti i pobiberiti ravnomerno sa obe strane, pa ga premazati sa malo maslinovog ulja. Na dobro ugrejanom gril-tiganju izgrilovati svaku stranu steka 2-3 minuta, u zavisnosti od afiniteta. Uporedo sa grilovanjem mesa, grilovati kolutove liumuna i belog luka, sa granom ruzmarina.

Kada je stek izgrilovan, preko njega staviti limun, luk i ruzmarin i ostaviti meso da se odmori, rasporedi sokove i poprimi arome dodataka. Servirati ga isečenog na taljatu sa morskom solju i tanko ga preliti maslinovim uljem.

Uparivanje :

Torleanzi Susumaniello temperirati na 14-16 stepeni Celzijusa, i razliti ga u čaše većeg formata  neposredno pre obeda. Takav tretman će ovom vinu obezbediti skoro idealne okolnosti u kojima bi trebalo da iskaže svu raskoš sorte i karakterističnost teroara oličenog u činjenici da se radi o jednoj od najosunčanijih regija na svetu.

Odležali ramstek koji je pun ukusnih sokova i plemenitih puterastih aroma prosto vapi za vinom kao što je Torleanzi Susumaniello… Mekana tekstura oba činioca predstavlja dobru bazu za međusobno nadovezivanje i obrazovanje simbioze hrane i vina. Posoljeni ramstek će u interakciji sa vinom neprekidno isticati sopstvene ukuse, ali i strukturne elemente u susumaniellu, pa će tako tanična komponenta ovog vina naći svog idealnog para u ukusnim sokovima ramsteka i intenzivirati percepciju tela ovom biseru iz Pulje.

Uticaj grilovanog limuna će inteligentno dodavati na karakteru svakog zalogaja uparenog sa susumaniellom kome visoke kiseline nisu jača strana. Džemasta „crna“ voćnost iz aromatskog profila vina dobija sasvim novu dimenziju mešajući se sa aromom ruzmarina, grilovanog belog luka i svilenkastih tonova svežeg bibera kojim je stek bio začinjen neposredno pre grilovanja…

P.S. Odvažite se i uđite u kuhinju, ohladite vino, pustite muziku i krenite korak po korak. Uz savete i malo želje ne može se desiti ništa toliko loše (osim ako ne zapalite stan ili odsečete sebi ruku). Na kraju će rezultat svih spojenih komponenti doneti mnogo zadovoljstva. To vam garantujem! Sva ta magija koja se krcka i kreativni haos koji vas okružuje naposletku postane jedna velika ljubav…

S poštovanjem

Chef Marko Janković

Chef’s tip:

  • Pre grilovanja, meso izvaditi 15 minuta ranije iz frižidera, kako bi se temperatura odreska što više približila sobnoj. Tako temperirani stek će se bolje ponašati tokom grilovanja, ali će i na najbolji način rasporediti sokove.

  • Prilog za ovako spremljeni stek predlažem mešanu zelenu salatu sa malo čeri-paradajza i malo mrvljenog parmezana.


Privacy Preference Center