Po mnogo čemu drugačija, tamjanika iz vinarije MV otvorila je potpuno novu stilističku perspektivu najpopularnije bele sorte u Srbiji.

Trend lako razumljivih, dopadljivih i pristupačnih tamjanika već nekoliko sezona zaredom gotovo da nema premca u smislu popularnosti kod velikog dela publike. Lagan, aromatičan i neopterećujući stil postao je neizostavan deo portfolija kod većine vinara koji u svom vinogradu neguju ovu sortu. A u isto vreme, gotovo da ne postoji vinska karta u kojoj neka od tamjanika ne postiže, a potom obara sopstvene rekorde u prodaji.

U takvim okolnostima sveopšte prihvaćenosti, bilo je potpuno prirodno očekivati od vinara korak dalje u cilju kreiranja novih sortnih izraza tamjanike. Ideja Mladena Vujića, osnivača vinarije MV iz Stalaća, u mnogome odskače od očekivanog i nudi znatno više od još jednog muskatnog vina u nizu.

Pre svega, fermentacija je izvedena sa ambijentalnim kvascima, koji akcentuju autentičnost jednog od bisera ražanjskog vinogorja. Vinograd u kome nastaje ovo vino svrstava se u jedan, od svega nekoliko, organski sertifikovanih vinograda u Srbiji, a pozicija na kojoj se nalazi ima status vinogradarske oaze.

Baš tu, u berbi iz 2018. godine, produženom maceracijom od 6 dana, nastala je ova tamjanika obojena najfinijim nijansama narandžaste boje. Blaga mutnjikavost u čaši ukazuje na činjenicu da vino nije uznemiravano postupcima bistrenja i filtracije.

Na nosu je intenzivna, dodao bih, čak ekstremno kompleksna. Produžena maceracija je iz tamjanike izvukla do sada nezamislive finese. Aromatskim profilom dominira igra herbalnih tonova, bosiljka i mirođije, koje prate mirisi kore pomorandže, sveže oljuštenih mandarina i manga, na koje se nadovezuju slatkasti tonovi kompota od jabuke, slatkog od dunja, meda… Ovu impresiju oštro prožima aroma đumbira, kojoj umirujuće parira elegantan ton pčelinjeg voska.

Na ukusu je potpuno suva, sa blago naglašenim taninima, dobro integrisanim alkoholom i veoma živahnim kiselinama, koje ovoj oranž tamjanici ističu živahan karakter. Srednje puno telo je fino izgrađeno, postojano, sa izraženim intenzitetom ukusa koji, podsećajući na slatko od oljuštenih šljiva te istovremenu svežinu i slast zrele pomorandže, vodi u jedan sočan i solidno postojan finiš.

Osim senzoričke i stilske posebnosti, MV Tamjanika poseduje dodatnu vrednost koja se ogleda u neverovatnoj kompatibilnosti sa aktuelnim trendom u gastronomiji. Najuticajniji fine dining restorani insistiraju na enormnoj kompleksnosti koju pružaju oranž vina. Ukoliko su, poput ovog, nastala iz vinograda sa punim statusom organske proizvodnje, onda to uliva nadu da vinska Srbija konačno ima idealan izvozni proizvod. Samo tako će, bez puno kašnjenja, sa vrlo validnom ulaznicom, stupiti na ozbiljna vinska tržišta i bez po muke se priključiti globalno najaktuelnijoj tržišnoj temi.

MV tamjaniku treba piti iz čaša velikog formata koje će joj obezbediti intenzivnu interakciju sa kiseonikom, a u cilju oslobađanja i opažanja najfinijih detalja, verovatno najatraktivnijeg aromatskog profila koji sam sreo kod tamjanike.