U moru uvoznih vina na našem tržištu, grupu onih koja dolaze sa krajnjeg severa Italije karakteriše najjednostavnija, a ujedno, najzahtevnija stilska forma. Mahom bela, monosortna vina iz regija Trentino i Alto Adige nastaju sa osnovnom premisom- stvoriti što čistiji sortni izraz.

Prirodna konfiguracija terena u regiji Alto Adige diktira najniži procenat iskoristljivosti obradivog zemljišta u Italiji, dok se, sa druge strane, baš tu proizvodi najveći postotak vina kategorisanih najvišim kvalitativnim rangom (DOC, DOCG). Na tako uzanom prostoru potreba lokalnog stanovništva za drugim poljoprivrednim kulturama, nametnula je praksu eksploatacije voća i povrća u dolinama, što je vinograde na jedinstven način „proteralo“ u plodne džepove stenovitih južnih Alpa. Upravo to je stvorilo jedan od najspektakularnijih vinskih pejzaža u Evropi, koji rađaju neka od najvećih belih vina na svetu.

Po pravilu južno orijentisani, vinogradi se u Dolomitima uobičajeno nalaze od 250 do 500 metara nadmorske visine gde sa lakoćom izbegavaju probleme prolećnog izmrzavanja i lako postižu optimalno zrenje. Neretko se obrađuju ručno i sa posebnom pažnjom jer je korišćenje mehanizacije u ovim vinogradima sa velikim nagibom najčešće ograničeno. Na takvim pozicijama, sa velikim procentom iskoristljivosti sunčeve svetosti ali i velikom razlikom dnevno-noćnih temperatura, ujednačeni aspekti zrenja garantuju visok kvalitet sirovine za preradu.

Lokalnom sortimentu je u 19. veku je pridodata i izvesna količina internacionalnih sorti pod jurisdikcijom Habzburške monarhije. Posebnu važnost, u smislu kvaliteta ali i prepoznatljivosti jedinstvenog odraza teroara u vinu, do danas uživa sauvignon blanc. Pomenuta činjenica posebno dobija na značaju kada se u obzir uzme koliko je ova sorta rasporostranjena širom sveta.

Cantina Tramin sauvignon blanc iz 2020. godine je više nego reprezentativan primerak tipičnosti i kvaliteta u regiji Alto Adige. U čaši se predstavlja svetlom, slamastožutom bojom koja se po obodima pretvara u fine zelenkaste tonove ali i prilično naglašenim intenzitetom zrelog mirisa koji buja na sve strane. Baziran na prepoznatljivim primarnim aroma, tipičnim za sortu, otvara se u smeru mirisa grma koprive, cveta nane, koji su presečeni nešto oštrijim vegetalnim tonovima šumske paprati, sveže zelene paprike, te pokošene trave. Voćnu komponentu predvode mirisi zelene kruške oskoruše, „sočnog tona“ lajma, zrele Granny Smith jabuke, nagoveštaja zrelog žutog grejpfruta.

Na ukusu je prilično intenzivan, živahan i zreo, prijatan i pitak, uprkos jakoj strukturi koju nose visoke, ali sočne kiseline. Alkohol od 13% je dobro integrisan i telu daje na uljastoj teksturi, sa perzistentnim finišom koji je strahovito sadržajan i posve dug. Voćnost u završnici neodoljivo podseća na ukus ogrozda koji je upotpunjen kiselo-slatkim tonovima zrele dženarike.

Ovo vino prosto mami svojom neodoljivošću i sadržajnošću, svojim savršenim skladom i aromatikom koja se konstatno menja i evoluira, zadirkuje. Nakon jednog gutljaja, Cantina Tramin sauvignon blanc iz 2020. godine, sama od sebe nameće potrebu za narednim, potom se nudi još i još…

Nameće, između ostalog, i potrebu za komparacijom sa onima sličnog stila i cenovnog ranga. To,  neminovno, intenzivira polemiku da li su srpska vina u svojoj osnovi precenjena… Čast izuzecima, ali s obzirom da ovo i druga prisutna vina iz regije Alto Adige na svojim plećima nose težinu izuzetno skupog inicijalnog rada da bi uopšte nastala, potom uvozničkih nameta i nekoliko umetnutih marži do krajnje cene, obično izazovu blagi osećaj razočaranja u većinu onoga što nudi domaća vinska scena.

Servis ovakvog tipa vina je više nego jednostavan. Treba ga poslužiti na temperaturi između 10 i 13 stepeni Celzijusa, bez dekantranja i razlivenog u običnoj univerzalnoj čaši. Lično bih ga pio potpuno samog ali kod uparivanja sa hranom, ne bih mogao da se otrgem želji da ga sparim sa podvarkom spremljenim sa dimljenom butkicom, domaćim hlebom i belim zlatiborskim sirom. Takođe, igrarija sa potočnom pastrmkom prelivenom sokom od limete bi mu više nego prijala…

Štopciger rejting: 90/100 pts.

Maloprodajna cena: oko 1700 rsd