Jedan od najubedljivijih načina da doživite oštru stranu mediteranskog karaktera je čaša montepulćana iz Abruca. Posebno onog sa imenom Iskra, koga je lično potpisala Beograđanka Marina Cvetić. Ona je već tri decenije personifikacija brenda koji dokazuje visok potencijal tamošnjeg lokalnog sortimenta. Svedok je filmskog puta koji je sorta montepulciano iz regije Abruzzo prošla od potpuno zapostavljene do jedne od globalno najprepoznatljivijih iz južnih regija Italije.

Izmeštanje montepulciano-a iz konteksta vina za masovnu proizvodnju i pozicioniranje u znatno zahtevniji tržišni razred visokokvalitetnih vina, krenulo je iz sela San Martino koje se nalazi u provinciji Chieti, regije Abruzzo, gde je 1981. osnovana je vinarija Masciarelli.  Zahvaljujući jakoj ambiciji i jasnoj viziji koju je imao Gianni Masciareli, osnivač istoimene vinarije u kojoj je jedna od prestižnih proizvodnih linija upravo brend Marina Cvetić, lokalni sortiment konačno biva tretiran na moderan način. Odričući se tradicionalnih principa koji su sputavali visok genetski potencijal autohtonih sorti grožđa, pokrenut je motor promena koje su se, pre svega, odnosile na rad u vinogradu. Uvodeći bolji uzgojni oblik vinove loze, kao i zelenu rezidbu, koja za cilj ima smanjenje prinosa na uštrb višeg kvaliteta, načinjeni su prvi koraci ka upoznavanju novog, umivenog lica, montepulćana. Kao takav, u podrumu je mogao samo da procveta, posebno tretiranjem u novom francuskom hrastu kog je do tada montepulćano znao samo „iz viđenja“.

Iskra je kao koncept, sa druge strane, otišla korak dalje. Oslanjajući se na ideju vinifikacije najboljih mikrolokacija u okviru već dokazanih vinograda ustanovljen je još jedan faktor kvaliteta i rafinisanija forma sortnosti. Od 2003. godine 100% sirovine za ovu super seriju dolazi iz provincije Teramo u kojoj se na nadmorskoj visini od 200-250 metara nalazi 50 godina star vinograd na poziciji Controguerra sa kog godišnje „siđe“ oko 30 000 boca veoma posebnog vina.

Iskra se čaši predstavlja veoma zatvorenom nijansom ljubičaste boje. Tek se na rubu čaše, po malo, nazire tanak prsten svetlo purpurne boje. Na mirisu je veoma razigrano vino koje pojačanom aeracijom sve više dobija na intenzitetu. Mirisi „zrelog, ukuvanijeg tipa“ dominiraju aromatskim profilom i, pre svega, nalikuju crnom bobičastom voću. Arome slatkog od borovnica, zrele crne ribizle, prezrele višnje sladunjavog ukusa, slojevito se razvijaju i nadalje otkrivaju vrlo zanimljiv herbalni ton koji najviše podseća na miris borovih iglica, čemu se pridodaje ton karakterističan čaju od žalfije. Svemu ovome, vrlo kompetitivno, parira niz aroma karakterističnih za drvene sudove od francuskog hrasta, poput nagoveštaja dima, tosta, prožetih aromom crne čokolade za kuvanje. Miris, iako slojevit, nije razjedinjen već kompaktan, u kome različiti klasteri aromatskog profila vrlo sarađuju, dajući skoro jedinstven i raskošan ukupni utisak.

Na ukusu, Iskra je moćna i suva, sa izraženom taninskom strukturom koja se teško može pohvaliti učtivošću i manirima. Za „emancipaciju“ je potrebno još vremena kako bi se postigla potpuna integracija preostalih elemenata strukture (kiseline, alkohol) koji se, takođe, na skali zastupljenosti u vinu, kotiraju u najmanju ruku srednjim (+) nivoom. Punoća tela sa ovako snažnom osnovom je prilično mišićava i masivna, dok je snaga sorte i njen izraženi potencijal za odležavanje prikazan kroz uporno opiranje invazivnoj aeraciji u dekanteru. Iskra inadžijski tera svoje i skreće pažnju da njeno vreme tek dolazi.

Možda je upravo to ono što je Marina Cvetić unela u Iskru. Malo balkanskog inata u zapletu ove vinske priče, nakon prvog utiska kojim je skrenula pažnju na sebe dopadljivim italijanskim šarmom.

Ovo vino je u smislu servisa srednje zahtevno. Neophodno ga je poslužiti na temperaturi od oko 15 stepeni Celzijusa. Obavezno ga je u ovoj fazi razvoja dekantirati i to najmanje sat vremena pre konzumacije. Vino će tako postići optimalnu formu u kojoj ćete uživati u dobrom i specifičnom izrazu motepulćana kao sorte. Uparivanje sa jakim mesima poput stekova od tune, morskog psa, sabljarke ili t-bone steak, rozbratne, bifteka, biće vrlo efektno sa ovakvim tipom vina.

Štopciger rejting: 92/100 pts.

Maloprodajna cena: 3500- 3800rsd