Ako je nešto jasno „kao dan“, u trenutnom poretku među srpskim crvenim vinima u premijum segmentu, to je da sa glavnim adutom vinarije Kovačević zaista nema šale. Aurelius S u kontinuitetu, više nego dostojno, projektuje bogato nasleđe svoje prethodne evolucijske forme, visok potencijal vinograda na Fruškoj gori ali i već zavidno iskustvo u proizvodnji vrhunskih vina kuće iz koje dolazi.

Da ne bude zabune, dobro poznata etiketa bazičnog crvenog vina Aurelius i dalje egzistira na tržištu celog regiona. Kamen je temeljac dobro poznatog portfolija vinarije iz Iriga i kao zaslužan član zajednice dokazanih vina sa Fruške gore, samouvereno i sa nesmanjenim intenzitetom gura svoju poziciju na mnogim vinskim kartama. Važnije od svega, kao pravi džentlmen, dostojanstveno je prepustio mlađem i perspektivnijem od sebe nove bitke koje dinamična domaća scena nameće u vrlo jakom tempu.

Iza novog, pomalo romantičnog dizajna etikete, krije se odgovor na nove zahteve tržišta koji pre svega podrazumevaju extra kvalitet pohranjen vinifikacijom samo najboljih pozicija u vinogradu i to u godinama koje daju izvanredan rod. Vinarija Kovačević garantuje da je za najbolje crveno vino kuće „Aurelius S“ uslova bilo u berbama 2012, 2014, 2015, 2016, 2017. Poslednji u nizu, nastao 2019. godine, se nakon “školovanja” u starom podrumu u Irigu od nedavno nalazi na tržištu. Ovaj proces, obično podrazumeva, pre svega fermentaciju u velikim bačvama od 5000 litara, potom 18 meseci odležavanja u barik buradima, a potom još nekoliko meseci harmonizacije u bačvama od 3000 litara posle koje dolazi period stabilizacije u boci nakon čega je Aurelius S spreman za tržište.

Onaj iz 2017. koji sam nedavno otvorio je u čaši prilično zagasit. Gotovo neproziran, purpuran, sa tananim, crvenkastim odsjajem u najplićem delu nagnute čaše.

Na nosu je neuobičajeno izraženog intenziteta, prilično atraktivan i dinamičan. Sa, još uvek, jasno razdvojenim klasterima primarnih i sekundarnih aroma. Trenutna faza na nosu nudi pregršt voćnih tonova koji nalikuju kupini, crnoj ribizli, drenjini, zreloj šljivi, višnji ali i začinskim mirisima poput crnog bibera, crne gorke čokolade, cimeta i dima. Primarni tonovi presečeni su sekundarnim aromama- finim tonom vanile i mirisom orašastih plodova.

Na ukusu je prilično moćan, robustan i snažan sa jakom i postojanom strukturom koju nose srednje (+) kiseline.  One, zajedno sa lepim, zrnasto granulisanim taninima i neverovatno dobro integrisanim, a prilično visokim alkoholom (od čak 15%), grade mišićavo, masivno telo. Ukus je primarno voćni, nošen tonovima crnog bobičastog voća, koje zadnje nepce pamti prilično dugo u aftertaste-u. Izvedbi Aurelius S-a iz 2017. godine definitivno predstoji dug proces evolucije, sjedinjavanja i harmonizacije strukture i aromatskog profila!

Podjednak odnos dve moćne sorte, cabernet sauvignon i merlot, ne vode nikakvu međusobnu borbu u ovom vinu. Sljubljeni su i u savršenom su skladu. To pokazuju tipičnom stilskom slikom inspirisanom dobrim vinima iz Bordoa.

Aurelius S će zasigurno vojnički i disciplinovano čuvati reputaciju vinske kuće Kovačević i pojačati ofanzivu na najprestižniji segment tržišta, što je za mene sasvim očekivano. Jednostavno jer je razvoj svakog segmenta u poslovanju ove vinarije bio je više nego mudar, strpljiv, promišljen i stabilan. Ako želite biti uspešan vinar u Srbiji, analizirajte ono što već godinama radi najpoznatija vinarija iz Srema. Naučićete mnogo.

Jak karakter ovog vina mora se obuzdavati bar još par godina vrlo upornim dekantiranjem od najmanje 45 minuta. Uz to, za postizanje idealne stilske slike potrebno je koristiti tipsku „bordo“ čašu. Nije loša ideja i opskrbiti se sa nekoliko boca koje će odležavati u finim uslovima jer Aurelius S iz 2017. treba tretirati i kao dobar kolekcionarski primerak. Kod uparivanja sa hranom ne treba mnogo eksperimentisati i oslanjanje na klasičan pravac sa vinima bordo stila biće više nego dovoljan. Optimalna temperatura služenja je u rasponu od 17-19 stepeni Celzijusa.

 

Štopciger rejting: 93/100 pts.

Maloprodajna cena: oko 2300 rsd