Potrebno :

⦁ 200g svinjske krmenadle
⦁ So po ukusu
⦁ svež ruzmarin
⦁ 1 kriška limuna
⦁ 100g putera
⦁ 500g celera
⦁ 300ml mleka
⦁ 300mi vode
⦁ 1dl pileće supe

⦁ 1 boca Dingača vinarije Dingač iz berbe 2010. god

Priprema :

Pire od celera:

Koren celera oljuštiti i iseći ga na sitne kockice. Ovako isečen celer kuvati u slanoj vodi i mleku. Odnos vode i mleka bi trebao da bude 1:1. Ocediti od tečnosti nakon što je celer dobro skuvan. Potom izblendirati zajedno sa puterom dok ne postigemo teksturu finog glatkog pirea. Začiniti po ukusu (biber, so).

Svinjska krmenadla:

Krmenadlu dobro posoliti sa obe strane. Na vrelom gril-tiganju grilovati krmenadlu sa svih strana, po dva minuta (za standardno sečenu krmenadlu). Voditi računa da se meso ne prepeče. Deblju krišku limuna grilovati sa krmenadlom sa obe strane, sve dok limun ne postane karamelizovan.

Sos od ruzmarina i braon putera:

Puter staviti u dublji tiganj, pržiti ga dok ne dobije blago braon boju i dok ne počne da širi miris orašastih plodova (orah, lešnik, badem). Dodati ruzmarin. Tako pripremljen puter sa ruzmarinom naliti sa malo pileće supe i ukuvati dok se ne stvori fina emulzivna smesa. Sos preliti preko već pripremljene svinjske krmenadle.

Uparivanje :

Dingač tempirajte na 18 stepeni Celzijusa. Dekantirajte ga pre nego što krenete sa pripremom hrane. Ostavite vino da udahne kiseonik podalje od mirisa koji nastaju tokom pripremanja hrane.

Kremasta tekstura pirea od celera će savršeno prijati punom telu Dingača. Takođe će istaći njegovu zrelu voćnost na nepcu. Tanini kojih u ovom robusnom vinu ima sasvim dovoljno biće ukroćeni masnoćom i solju iz sočne krmenadle. Orašaste arome iz vina biće podržane mekanim, puterastim ukusima iz pirea.  Ruzmarin je zadužen da pojača karakter i dodatno oplemeni impresiju uparivanja.

Kod posluživanja limun staviti sa strane, i koristiti ga tokom obeda povremeno kao sastojak koji će ovom paru dodati na svežini. Svaki sledeći zalogaj će dodatno istaći voćnost, ali i slast iz vina i učiniti ga još kompleksnijim.

Spektakl će se destiti i u finišu gde će ukupna impresija uparivanja biti začinjena blagom gorčinom Dingačevih aroma katrana.

Živeli !

P.S. Odvažite se i uđite u kuhinju, ohladite vino, pustite muziku i krenite korak po korak. Uz savete i malo želje ne može se desiti ništa toliko loše (osim ako ne zapalite stan ili odsečete sebi ruku). Na kraju će rezultat svih spojenih komponenti doneti mnogo zadovoljstva. To vam garantujem! Sva ta magija koja se krcka i kreativni haos koji vas okružuje naposletku postane jedna velika ljubav…

S poštovanjem

Chef Marko Janković

Chef’s tip:

⦁ Ovako pripremljen pire možete koristiti kao bazu za potaž. Razablažiti ga sa mlekom, do gustine koja je odgovarajuća.

⦁ Deblje komade mesa nakon pečenja treba ostaviti da odmaraju. Koliko vremena su se pekli, isto toliko bi trebalo da odmaraju. Na taj način će se svi sokovi ravnomerno raporediti po mesu.


Privacy Preference Center