Jedna od najaktuelnijih tema na srpskoj vinskoj sceni je to što je vinarija Kovačević pokrenula konverziju svoje proizvodnje iz konvencionalne u organsku. Ovim zahtevnim projektom, i pored svog čvrstog statusa na domaćoj sceni, vinarija iz Iriga je nastavila da diktira jak tempo, neprestano iskazujući inicijativu kojom se permanentno potvrđuje kao jedan od lidera modernog srpskog vinarstva
Nedavno sam bio njihov gost, pa sam se po obilasku proizvodnog dela i podruma za odležavanje vina skrasio u vinskoj kući Kovačević. Tamo sam imao prilku da se u jednom od najlepših restorana u Sremu, uverim u fantastično gostoprimstvo Sremaca, ali i njihov urođeni afinitet ka hedonizmu. Tada sam upoznao i Miloša Markovića, čoveka koji sa svojim timom na terenu realizuje trenutno najznačajniji projekat vinarije Kovačević i u razgovoru sa njim sam se potrudio da proniknem u suštinu i osnove organske proizvodnje.

Veoma je zanimljivo to što si kao mlad stručnjak prihvatio načela organskog vinogradarstva. Šta je uticalo na tebe da se opredeliš za takav pristup u proizvodnji?
To je verovatno sam Bog tako usmerio, nakon studija u kojoj god vinariji da sam radio, tamo su već praktikovali organsku proizvodnju i gajili su nekonvencionalan pristup poljoprivredi. Vremenom, takav način rada mi je prosto ušao u krv, što sam i prihvatio kao potpuno ispravnu praksu. U prilog tome su išli veoma dobri rezultati kojima sam svedočio u vinogradima Nemačke i Austrije. Sve dublje sam ulazio u polje organske proizvodnje i gradio, sada već čvrst i nepokolebljiv stav koji se tiče pristupa vinogradarstvu.

Voleo bih da mi pomogneš da čitaocima ŠTOPCIGERA razjasnimo u čemu se razlikuje biodinamička od organske proizvodnje?
Pre svega, u opštem treba napraviti razliku između konvencionalne i biološke proizvodnje. Konvencionalan pristup podrazmeva poljoprivrednu praksu u kojoj je apsolutno sve dozvoljeno, pesicidi, herbicidi, mineralna đubriva, stistemici i još mnogo toga. Nasuprot konvencionalnoj, nalazi se biološka proizvodnja. Sama reč označava termin život. Ugrubo, možemo reći da jedna kontroliše život, a druga podstiče život. I to ga podstiče bez sistemika, bez herbicida, sa upotrebom isključivo prirodnih đubriva i kontaktnih sredstva na bazi bakra, sumpora, sode bikarbone, biljnih čajeva i drugih prirodnih preparata.

U sklopu organske ili biološke proizvodnje postoji jedan vid nadogradnje te proizvodnje, koja se naziva biodinamička proizvodnja. Biodinamika je svakako najkompleksniji vid proizvodnje budući da ona biljni, odnosno zivotinjski svet posmatra kao jednu farmu, gde je glavni cilj da u sistemu imate što više outputa, a što manje inputa. U smislu đubrenja i zaštite vinove loze od različitih bolesti i štetočina, nema većih razlika između organske i biodinamičke proizvodnje. Međutim, jedino se u biodinamičkoj proizvodnji koristi tzv. 8 biodinamičkih preparata koji su numerisani od broja 500 do broja 508. To su proizvodi koji imaju ogroman uticaj na biljku, odnosno na zemljište. Primera radi, preparat 501 je sačinjen od planinskog kristala, odnosno kvarca, čiji je glavni sastojak silicijum-oksid. U Australiji je naučno dokazano da se reakcijom fotona svetlosti i silicijuma povećava fotosintetička aktivnost biljke. Ne bih ovom prilikom ulazio u dubinu samih preparata jer bi nam za to trebalo zaista dosta vremena.

Ono što je bitno, a što biodinamičku praksu dodatno razlikuje od organske, jeste uključivanje kosmičkog uticaja na sve procese i intervencije u vinogradu. Svi znamo da mesec pokreće kompletan vodeni sistem na planeti zemlji kroz plimu i oseku i ako se uzme u obzir da biljka u sebi sadrži skoro 80% vode, u ostalom kao i čovek, ciklus mesečevih mena nominalno ima uticaj i na biljku. Tu se pre svega misli na odvijanje fizioloških procesa u biljkama, odnosno u vinovoj lozi. Kao što ima uticaja i na ljudske fiziološke prcese. Nadalje, postoji mnogo stvari koje se tiču ovog pitanja, na koja zvanična nauka nema odgovore. Na primer, klijanje semena je uvek najintenzivnije kada se to seme poseje dva dana pred pun mesec, jer je akumulacija energija je u tom periodu najveća i to je u nizu eksperimeta dokazano kao pravilo, iako za to nemamo opipljiv i racionalan dokaz.

Da li ipak postoji nešto što bi moglo na neki način da povezuje organsku i konvencionalnu proizvodnju?
Postoji jedna prilično važna stvar, koja se zove dobra poljoprivredna praksa. A to konkretno znači da poljoprivredni proizođač, u ovom slučaju mora ispratiti dinamiku biljke i njen tempo razvoja bez nepotrebnih intervencija i presije na nju i njene procese. To je pristup gde i konvencionalna poljoprivreda može biljci kreirati bolji ambijent za razvoj, vodeći pri tome računa o kvalitetu samog zemljišta i tretmana biljke kroz zaštitu i prihranu.

Neki profesori sa poljoprivrednih fakulteta u Srbiji tvrde da je gotovo nemoguće da se uz pomoć organskog vinogradarstva uspešno i u potpunosti kontroliše 75ha pod vinogradima sa koliko, recimo, raspolaže vinarija Kovačević. Koliko je iz tvog ugla njihova tvrdnja tačna?
Žao mi je što mi u Srbiji, u ovom trenutku i dalje raspravljamo ili osporavamo stvari o kojima je ozbiljan svet već odavno formirao mišljenje. Mislim da ćete teško u jednoj Španiji, Italiji ili Nemačkoj naći nekog profesora koji će na bilo koji način osporavati organsku proizvodnju, pogotovo ne tako javno kao što se to kod nas radi. Mislim da je problem to što imamo manje više istu višedecenijsku poljoprivrednu praksu, pri čemu su neke stvari kod nas vremenom poprimile silu živog prisustva i sada je prilično teško ljude razuveriti u suprotno.

Koji su najveći rizici u praktikovanju organskog vinogradarstva?
U suštini, i u ovoj proizvodnji su najveći rizici vreme i čovek. Čovek se, zbilja, organskom proizvodnjom mora baviti iz uverenja, a to nije lako, jer morate biti stalno u vinogradu. Onaj ko se deklariše na ovaj način, jer je tako bliži određenim materijalnim interesima, vrlo brzo shvata da organski pristup ne dozvoljava prostor za nemar ili grešku koja naposletku može da košta mnogo više nego bilo koja druga.
Dok vreme nije problem samo kod organske već predstavlja izazov za svaki tip proizvodnje. Jednostavno, u godinama sa visokim intenzitetom bolesti, svaki tip proizvodnje je ugrožen. Ako vreme ili okolnosti ne dozvoljavaju da se u pravo vreme uđe u vinograd sa traktorom ili ljudima proizvodnja je ugrožena u svakom smislu. Dobra stvar je što se kod organske proizvodnje koriste dva najpotentnija sredstva za zaštitu, a to su čisti bakar i čisti sumpor. To su jedina dva sredstva u zaštiti vinove loze na koje izazivači bolesti nisu razvili rezistence, odnosno otpornosti. Sa druge strane, kod konvencionalnog vinogradarstva je zabranjeno korišćenje istog preparata više od dva puta u toku godine, što značajno smanjuje mogućnost adekvatnog reagovanja kada je to potrebno.

Da li je sa nekim sortama teže raditi u organskom vinogradarstvu, a sa drugim lakše?
Svakako da postoje sorte koje su manje, odnosno više, osetljive na neke bolesti ili na recimo izmrzavanje. Kada govorimo o belim sortama grožđa kod nas u Srbiji, tu uglavnom imamo na umu šardone, sovinjon blan ili rajnski rizling, što su sve poprilično osetljive sorte na pepelinicu, odnosno sivu trulež. Mislim da su pitanja klona i lozne podloge možda i najvažnija pitanja prilikom sadnje vinograda. Pogotovo pitanje lozne podloge, jer ona diktira kakvu potencijalnu bujnost možemo imati, a svi znamo da je izrazito teško sačuvati zdravim vinograde koji su bujni. Nažalost, u Srbiji nemate puno izbora kada je ovo u pitanju, jer u opticaju imate svega par klonova i par podloga, sa tim što se uglavnom sve sadi na kober.

Šta je potrebno ispuniti od tehničkih procedura, ali i administrativnih propisa, da bi se takva proizvodnja i zvanično sertifikovala?
Koliko znam, proces konverzije u Srbiji traje 2-3 godine. Potrebno je minimum 2 godine da vinograd bude „čist“, nakon toga sertifikaciono telo odrađuje svoj deo posla u smislu kontrole i sertifikacije. Da ne ulazim dalje u detalje. Maksimalno sam posvećen vinogradu, gde sam najpotrebniji, većina energije mi je usmerena tamo gde treba da budem fokusiran i efikasan. Ovim se bavim iz ubeđenja, a način na koji to radim je isti onaj koji je uspešno obezbeđivao sertifikate za sve vinarije u kojima sam radio u Nemačkoj i u Austriji.

Na koji način ti,kao neko ko je završio školovanje u Nemačkoj, tamo stekao iskustvo i u potpunosti prihvatio principe organske proizvodnje, doživljavaš termin "prirodna vina" koji se sve češće koristi u srpskom vinarstvu? Da li misliš da se taj termin ni u čemu ne kosi sa onim što je organska prozodnja u svojoj osnovi ili Srbi i ovog puta na svoj način interpretiraju ono što je u ozbiljnim zemljama jasno definisano, čvrsto utvrđeno i gde se po uniformnim principima beskompromisno praktikuje?
Lično, ne volim termin „prirodna vina“ jer je to u potpunosti nedefinisana fraza. U tom slučaju, sva druga vina nisu prirodna, što je potpuna besmislica. Isto tako, ne volim termin stari vinograd. Naklonjen sam prirodi i purističkom pristupu, ali smatram da ta definicija, ako u opšte negde i zvanično postoji, nije dovoljna i verujem da stvara prostor za neku vrstu marketinške manipulacije. Ulazeći u tu marketinšku nišu, uvek se može računati na određeni procenat tržišta koji je idealan za manipulaciju. Srpska publika mora još mnogo da se razvija i radi na edukaciji, da bi dostigla sofisticiranost konzumenata koji ovakva vina piju u Francuskoj, Nemačkoj, Engleskoj. Tamo svako jasno prepoznaje svoj afinitet i čvrsto sledi svoje principe do kojih mu je stalo.

Znamo da ovde dosta toga ne funkcioniše ni blizu kao u zemlji i sistemu u kojem si se školovao. Zbog čega si kao mlad stručnjak za vinogradarstvo doneo odluku da karijeru gradiš u Srbiji, koja tek što se nazire na vinskoj mapi sveta, a ne u razvijenim vinarskim regijama zapadne Evrope koje su centar svih globalnih trendova i dešavanja?
Jednostavno je, poslovni izazov i patriotizam.

My wife and i have been so ecstatic that Edward managed to do his researching from the ideas he came across through your weblog. It is now and again perplexing just to always be releasing thoughts which often men and women may have been trying to sell. Therefore we figure out we’ve got the writer to appreciate for this. The explanations you’ve made, the easy web site navigation, the relationships you will make it easier to engender – it is everything extraordinary, and it is making our son in addition to us imagine that this issue is cool, which is certainly rather vital. Thanks for all!
I would like to express some appreciation to the writer just for bailing me out of this particular problem. Just after surfing around throughout the the web and finding ideas which are not pleasant, I believed my entire life was done. Living without the presence of solutions to the issues you have fixed all through the website is a serious case, and those that would have in a wrong way affected my entire career if I had not noticed your web site. Your actual mastery and kindness in taking care of a lot of stuff was important. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t encountered such a stuff like this. I can also at this time look forward to my future. Thanks for your time so much for this high quality and sensible help. I won’t think twice to suggest your web page to any individual who should receive assistance about this situation.
I wish to convey my gratitude for your generosity giving support to those individuals that actually need assistance with this one subject matter. Your very own commitment to getting the solution all through has been particularly powerful and have continually made people just like me to achieve their endeavors. Your amazing important hints and tips can mean a lot to me and much more to my office workers. Best wishes; from all of us.
I would like to get across my love for your kind-heartedness supporting folks who actually need help on this idea. Your personal dedication to passing the message along had become surprisingly valuable and has continuously allowed men and women much like me to reach their dreams. Your own informative hints and tips denotes a whole lot a person like me and a whole lot more to my office workers. With thanks; from each one of us.
Becaus the admin of this web page is working, nno queston very quickly it will be famous, due to its feature contents. Pierre Smoke
Thank you to the person who wrote the article. An amazing share.
I’m also writing to make you understand of the extraordinary encounter my wife’s child gained using your web page. She mastered several details, most notably what it is like to possess a great helping spirit to make men and women without difficulty learn about various hard to do issues. You undoubtedly exceeded her expectations. Thanks for distributing the valuable, healthy, informative not to mention fun guidance on your topic to Tanya.
I would like to show some appreciation to you just for bailing me out of this dilemma. Because of looking throughout the world wide web and obtaining views that were not helpful, I figured my life was gone. Existing without the presence of approaches to the difficulties you have sorted out by means of your entire guideline is a serious case, and the kind that might have negatively damaged my career if I had not encountered your blog. Your own skills and kindness in touching every part was important. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t discovered such a thing like this. It’s possible to now look forward to my future. Thanks a lot very much for your high quality and amazing guide. I won’t think twice to propose the sites to any person who should have guide on this matter.
I am writing to let you understand what a magnificent discovery my cousin’s girl obtained going through your site. She came to find so many things, with the inclusion of what it’s like to have a marvelous helping spirit to get other folks clearly have an understanding of a variety of tortuous issues. You actually exceeded people’s expectations. Thanks for showing the warm and helpful, dependable, edifying as well as cool guidance on the topic to Mary.
I not to mention my guys were digesting the great thoughts on the website then at once got a terrible feeling I had not thanked the web site owner for those tips. All of the guys were for this reason joyful to read all of them and now have seriously been loving them. I appreciate you for turning out to be well accommodating and then for finding this kind of marvelous guides most people are really desperate to discover. My sincere regret for not expressing appreciation to earlier.
My wife and i ended up being very joyous that Jordan managed to complete his basic research while using the precious recommendations he grabbed while using the blog. It is now and again perplexing to just happen to be giving freely helpful hints other folks could have been trying to sell. And now we see we’ve got the writer to appreciate because of that. These illustrations you made, the easy website menu, the relationships you will help foster – it is mostly awesome, and it is assisting our son in addition to the family understand the situation is awesome, which is quite essential. Many thanks for all the pieces!
I wanted to construct a small remark to thank you for the wonderful strategies you are giving here. My incredibly long internet look up has at the end been honored with professional points to talk about with my best friends. I would repeat that many of us site visitors actually are really lucky to be in a fine website with many special individuals with very beneficial strategies. I feel rather fortunate to have encountered your weblog and look forward to so many more excellent minutes reading here. Thanks a lot once more for everything.
I am just commenting to make you understand what a impressive experience our daughter gained using your blog. She noticed many things, including what it is like to have an amazing teaching mood to make many more without problems know specified multifaceted subject matter. You undoubtedly exceeded my desires. Thanks for offering the effective, dependable, revealing and as well as cool guidance on your topic to Evelyn.
Thank you a lot for giving everyone an exceptionally remarkable possiblity to read from here. It is always very brilliant and full of fun for me personally and my office fellow workers to search your web site minimum three times in 7 days to see the newest guides you have. And of course, I’m at all times impressed with all the unique hints you serve. Selected 2 areas in this post are surely the best we’ve ever had.
Needed to put you that very little word so as to say thanks a lot once again on the great tips you’ve shown on this website. It was quite surprisingly generous of you to convey unreservedly precisely what a lot of folks could possibly have made available as an e-book to end up making some cash on their own, primarily considering that you could have tried it in case you considered necessary. Those advice additionally served as the easy way to fully grasp that someone else have a similar keenness similar to my personal own to know more with respect to this issue. I am sure there are a lot more enjoyable times ahead for folks who look over your site.
I have to voice my admiration for your kind-heartedness in support of folks who actually need help on this particular niche. Your personal commitment to passing the solution all around appears to be exceedingly good and has usually empowered guys and women just like me to realize their desired goals. Your new warm and helpful key points denotes this much to me and further more to my colleagues. Thanks a ton; from each one of us.
urfa klima
Hotels will often have weekly and monthly rates which are unpublished. Pierre Licata
I am so grateful for your article post. Really looking forward to read more. Really Great. Daniel Coulston
digitürk ağrı telefon
Major thankies for the article. Much thanks again. Awesome. Terry Rucki
Very nice layout and great subject material , very little else we want : D. Kristopher Suffield
I believe this is among the most significant info for me. Dudley Forlani
Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am going through troubles with your RSS. Lamont Tomaszycki
Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this article plus the rest of the website is really good. Jarred Bachmeyer
Hello Dear, are you truly visiting this website regularly, if so after that you will without doubt obtain pleasant know-how. Edwin Youssefi
Great article! We are linking to this great article on our site. Keep up the great writing. Fidel Moshier
Some truly interesting details you have written. Helped me a lot, just what I was looking for :D. Jonas Woytowich