Nakon samo 6 meseci provedenih u slobodnoj prodaji, limitirana serija stoprocentnog merloa, Manifest Grand Cur, nastala u vinariji gazdinstva Cilić skoro je u potpunosti iščezla sa tržišta preselivši se u kratkom roku sa izložbenih polica i distributerskih skladišta u privatne i restoranske kolekcije.

Fenomen vanserijskog kvaliteta, koji se u tržišnoj 2021. godini stvarao oko ovog vina, suštinski je izgrađen dosta ranije. Pre svega na redovnim i komparativnim degustacijama koje je autor Manifesta, Miša Cilić, praktikovao sa svojim najbližim saradnicima na svakih sto dana tokom završne faze njegovog zrenja. Na 4 degustacione sesije isprva je pomno praćen u kontekstu evolucije i stilskog usmerenja. Potom je njegova, sve izraženija potentnost, hrabro upoređena na slepoj degustaciji sa nekim od najboljih svetskih vina iz berbe 2017 u kojima merlo vodi glavnu reč, poput Masseto-a, Petrus-a, Chateau Pavie-a, Chateau Angelus-a i nekolicine drugih. Efekat koji je Manifest ostavio na iskusna nepca iz Cilićevog okruženja nije se mogao sačuvati kao tajna, te se ubrzo širila glasina o nadolazećoj zvezdi velikog potencijala.

Ona je nastala u selu Lozovik, u kom se nalazi celokupan zasad i zgrada vinarije, na vrhu brega koji je na nadmorskoj visini od 305 metara i parceli na kojoj se merlo oseća izuzetno komforno. Na zemljištu koje karakteriše peskovita gajnjača sa dosta kamena peščara. Cilić tvrdi da mu ovde prija i vrtložno kretanje vazdušnih masa, s obzirom da je parcela na najvišoj tački imanja.

“Cela stvar, iz našeg ugla, nije samo do zemljišta”, dodaje Miša, te nastavlja: ”Do podneblja je. Kod nas su to i zemljište i mezoklimat, izabrana sorta, način uzgoja, agrotehničke mere… Kao i uvek, akcenat stavljamo na kvalitet grožđa, a tu nema kompromisa. Podjednako je bitan i osećaj koji je rezultat planiranja i kontrole radova u vinogradu, bavljenja sirovinom– stalnim praćenjem promena u grožđu, jasne vizije i ideje šta i na koji način želimo da postignemo. I onda, po tom osećaju, biramo trenutak berbe, način vinifikacije, trenutak prekidanja maceracije, izbor drveta… Ne postoje protokoli, šematski tok operacija, ili išta slično! Svaka parcela je priča za sebe, svaki tank, svako bure. Tako je bilo i u 2017. godini koja je bila najviše što može da se očekuje od jedne berbe. Kao svaka dobra godina, bila je godina balansa. Na nama je bilo da iz toga izvučemo ono što želimo.”

Manifest Grand Cur iz berbe 2017 se u tehnološkom smislu ipak treba i može definisati. Po Mišinim rečima, nastao je od vrhunske sirovine nakon 5 nedelja maceracije, potom 500 dana proveo u buretu, pa 500 dana u boci. Što potvrđuje da je put Manifesta do dekantera ili čaše  bio prilično dug…

A uživanje u ovom vinu mora početi najmanje nakon 90 minuta dekantiranja na oko 20 stepeni Celzijusa, nakon čega se podrazumeva čaša vrhunskih performansi  koja obezbeđuje visok nivo aeracije vina.

U takvim okolnostima, Manifest se otvara umerenim tempom dok se pogled ne odvaja od čaše u kojoj se svetlost rasipa u po malo mutnjikavoj, duboko nijansiranoj rubin crvenoj boji.

Prvi nos nalikuje na tonove crne trešnje, zrele kupine i šljive, slatkog od divljih jagoda, soka od maline… Nakon čega se, usled intenzivne aeracije, u ovakvoj čaši sve smelije nameću finiji, mekši i zreliji voćni tonovi.

Oni su u procesu otvaranja sve češće upotpunjeni diskretnom, aristokratskom tercom sekundarnih aroma nasleđenih od drvenih sudova odličnog kvaliteta u kojima je Manifest proveo prilično dug period. Početna impresija ovog tipa zasniva se na mirisima prepečenog tost hleba, koja se vremenom usmerava ka nežnim tonovima vanile, kedrovine, sve do afordizijskog mirisa dobro negovane kubanske cigare.

Manifest je sa vremenom sve ubedljiviji, dinamičan i prilično postojan. Ne posustaje sa otvaranjem i nipošto se ne predaje na mirisu, otkrivajući jednu za drugom nove dimenzije kompleksnosti. Sa njim definitivno treba biti strpljiv i sa neophodnim iskustvom čula pratiti dinamične promene u čaši. Početna impresija o ćudljivom, žustrom i oštrom vinu evoluira u raskoš sorte, sve izraženiji intenzitet i tipičnu širinu vanserijski dobrog merloa.

Na ukusu je prilično koncentrovan i suv, sa veoma prisutnim taninskim efektom koji ne izaziva nelagodu, već naprotiv, definiše okvire za izraženu punoću tela zajedno sa srednjim (+) kiselinama i visokim ali prilično dobro integrisanim alkoholom.

Odlikuje se sa izraženom preciznošću tonova koji nalikuju na sočnu, od zrelosti slatku višnju i ukus gotovo identičan slatkom od kupina. Prilično dug finiš sadržan je zajedničkoj tački koja spaja voćnu komponentu sa prijatnim nagoveštaejm gorčine na samom kraju.

Tekstura, kao posledica vremena i aeracije, postaje sve mekanija dok struktura biva sve kompaktnija i teži ka svojoj masivnoj, raskošnijoj formi.

Potencijal za odležanje je veoma izražen i u ovoj fazi Manifest je vino koje zaista treba čekati. Sudeći po ekspresno brzoj prodaji, veliki je broj onih koji ga već neguju u kolekcijama. Od toga nema zdravijeg dokaza da je srpska viska scena prihvatila koncept domaćih ultra premijum vina kojima visoka cena ne predstavlja nikakvu prepreku ka uspehu. Takav uspeh, kao u ostalom ni jedan drugi, nije došao nezasluženo i preko noći.

“Manifest je zaista manifest naše ideje, posvećenosti, rada, istrajnosti i ljubavi. Manifest odricanja, i “breme” koje ostavljamo u nasleđe kao obavezu i kao smernicu…” Miša Cilić.