Na platou iznad šumadijskog sela Žirovnica, stameno i u svojoj raskoši, uzdiže se impozantan stari hrast čije je godište moguće samo nagađati. Porodica Stevanović tvrdi da je on, kao neupitni simbol njihovog imanja, tu više od 250 godina. U njegovu čast, a poštujući vekovno svedočenje ovog gorostasa porodičnoj vinarskoj tradiciji, Stevanovići su stvorili i više nego autentičan vinski brend- vinariju Stari Hrast.

U njegovom neposrednom okruženju se nalazi oko 15ha voćnjaka kome su Stevanovići od 2008. godine do danas parcijalno pridodali oko 12 ha vinograda. Oni su zasnovani na istorijskoj lokaciji koja je odvajkada važila za vinogradarski blagorodnu. Što potvrđuje porodični zapis sa početka 19. veka koji ovu familiju povezuje sa vrlo uspešnom vinogradarskom i voćarskom proizvodnjom.

Na mikrolokalitetu sa najviše tačke ovog imanja, poznata francuska sorta merlo postiže izvanredne rezultate u smislu kvaliteta. U vrlo dobroj 2017. godini bilo je više nego dovoljno razloga da se sa ovog poteza sirovina posebno vinifikuje u vinariji Stari Hrast, te oformi nova premijum linija. Limitirana serija od 2990 boca, nazvana Merlo Selekcija, već neko vreme skreće pažnju domaće vinske javnosti, posebno nakon nekoliko velikih evropskih priznanja, na kojima je više nego dostojanstveno prikazao potencijal vinske Šumadije.

Vino iz boce numerisane rednim brojem 1016, nakon sat vremena provedenih u dekanteru, izgledalo je prilično spremno za konzumaciju. Duboko obojen, ovaj merlo je bio kristalno bistar. Čist na nosu, srednjeg intenziteta mirisa, sa još uvek jasno razdvojenim primarnim i sekundarnim aromama, prepun snage i naizgled spreman, vapio je za dodatnom aeracijom koja bi ga u potpunosti ukrotila i još jasnije izdefinisala aromatski profil i strukturu.

Arome su se nemirno smenjivale u trenu, osim jasne konstante nalik na jače koncentrovan kompot od suvih šljiva koja je sve vreme bila neka vrsta aromatske baze na koju su se vezivali drugi voćni mirisi iz spektra crnog i crvenog bobičastog voća. Jasan nagoveštaj odležavanja u hrastovim sudovima oslikan je aromama sveže samlevenih orašastih plodova poput oraha, finog tona svežeg lešnika, muskatnog oraha, koji su povezani umirujućim tonom vanile.

Na ukusu je još uvek prilično robustan, nabusit i nemiran. Bez harmonije, za koju je neophodno vreme, i to dugo vreme provedeno u uslovima koji će mu obezbediti manire- adekvatno zrenje taninske teksture, integraciju alkohola u odveć masivno telo i definiciju, trenutno ne tako precizne, voćne impresije u finišu. Jasno je da je potencijal ovog vina, u smislu odležavanja, više nego izražen i da će mu decenija pred nama doneti sve ono što jedan odličan merlo ume da iskaže. Treba biti strpljiv, te bi konzumiranje ovog, pre svega, kolekcionarskog vina pre dostizanja njegovog punog razvoja bilo apsolutni greh.

Oprostite mi jer sam se ja ogrešio. Božićna sarma je bila jača od principa, učinila mi se kao savršeni par ovom još uvek mladom vinu. I nisam pogrešio, a ni zažalio. Sve njegove prenaglašenosti je korigovalo savršeno ukuvano domaće jelo kome je srednje tvrdi sjenički sir dodao na dinamici i dobro „uštopovao“ sve što je još uvek mlado kod ovog merloa. Stoga bi sve trebalo, na isti način, ponoviti u godinama pred nama, ali u hladu, pod krošnjom onog starog hrasta.

Štopciger rejting: 89/100 pts.

Maloprodajna cena: oko 3800 rsd