Nisam mogao da izdržim a da sa Vama ne podelim priču i  kratak film sa YouTube kanala ALUX.COM koji Vas može uvesti u najzanimljiviji deo palate Koburg u Beču gde se čuva jedna od najboljih kolekcija vina na svetu.

 

Palata Koburg danas predstavlja ekskluzivan hotel sa pet zvezdica koji u svom sastavu ima dva vrhunska restorana, 34 luksuzna apartmana, wine bar i sve drugo što se podrazumeva u hotelu sa 5 zvezdica. Izgrađena je u 19. veku u centru Beča, na ostacima utvrđenja iz 16. veka koji su sada integralni deo hotelskg enterijera. Ali ono što je odvaja od drugih zdanja u jednom od najlepših evropskh gradova je što se u lagumima starih zidina neguje kolekcija od oko 60 000 boca vina, vredna 18 miliona evra.

Podrum, u kom se mogu naći gotovo sva remek-dela svetskog vinarstva, podeljen je u 6 odvojenih manjih podruma u kojima se nalaze vina Francuske, starog sveta, novog sveta, raritetna vina, šampanjci i eksluzivna kolekcija bordoške vinarije Chateau d’ Yquem. Polovinu kolekcije čine najfinija francuska vina, sa naglaskom na velikane iz Bordoa i Burgundije. Ostatak iz  starog sveta smešten je u poseban podrum gde kolekciju od 13 000 boca austrijskih vina upotpunjuju velikani iz ostalih evropskih regija. U njemu se može naći preko 300 boca iz najboljih berbi legendarne italijanske vinarije Sassicaia.

Podrum posvećen vinima novog sveta čuva sve velike etikete iz najboljih berbi Amerike, Čilea, Argentine, Novog Zelanda, Južne Afrike, te čuvenih regija Australije. Ovaj segment je simbolički je upotpunjen kolekcijom vina iz Španije i Portugalije, a odeljak u kome su smeštena ova vina napravljen je od hrastovine i ima oblik brodskog trupa. Izgled ovog dela inspirisan je istorijskim značajem istraživačkih poduhvata ova dva naroda.

Poseban tretman ima oko 1000 boca šampanjaca koji su smešteni u najdubljim lagumima hotelskog kompleksa. Ovaj segment predvodi najstarija boca legendarnog francuskog penušavca iz 1961. godine.

U nemerljivoj ekskluzivnosti ovog podruma posebno su ponosni na celinu u kojoj se čuva preko 100 berbi najskupljeg desertnog vina na svetu iz bordoške vinarije Chateau d’ Yquem, a koju posebno krasi drgulj iz 1893. godine. Ipak, najfascinantniji odeljak je mini trezor u kome se čuvaju najstarija vina u palati Koburg. A tamo se, između ostalog može videti port iz 1795. godine ili najstarije vino cele kolekcije, rajnski rizling iz 1727. godine za koji MW Michael Broadbent, tvrdi da je najstarije živo vino na svetu.

I ova kolekcija se, kao i sve druge, stalno menja, dopunjuje novim vinima, a neke boce iz palate Koburg prelaze u vlasnišvo drugih kolekcionara. Pa je tako 2015. godine šestolitarska Imperial boca Chateau Latour -a iz 1961. godine prodata za 170 000 evra.

Za nekoga ko dolazi iz Srbije ove vrtoglave brojke izazivaju mučninu. Najjeftiniji aranžman u hotelu je noćenje sa doručkom koji je skoro je duplo veći od prosečne srpske plate. Dok bi se za prisustvovanje vođenim i tematskim degustacijama moralo dodatno izdvojiti do šest prosečnih plata u Srbiji.

Ali i za nas ima nade. Iskustvo ovog fantastičnog vinskog podruma prosečni srpski vinoljubac bi sebi ipak mogao priuštiti u vidu muzejskog obilaska za 89 evra po osobi, koje uključuje i degustaciju po jednog vina u svakom od podruma, naravno bez mogućnosti da zaviri u trezor sa raritetnim vinima. U okviru hotela postoji i wine bar sa vinskom kartom od 100 strana. Treba se samo potruditi oko listanja, siguran sam da bi se našlo nešto za naš džep.