Svake godine Kosta provede nekoliko meseci u Kaliforniji. Zajedno sa Minom obiđe par vinarija u Napi i gomilu restorana po LA-ju. Vino ih prati gde god da se nađu. A na drugom kraju sveta, ekipa koja ga čeka u Beogradu zna da će se bar jedna boca jako dobrog Napa Valley CAB-a naći u koferu spremnom za povratak kući. Ovog puta je to bio Black Stallion Cabernet Sauvignon iz 2015. godine.

Kosta jedva da je sleteo, a vino je već bilo u dekanteru. Nakon par sati aeracije razlio sam ga u već ovinjene čaše. Na prvi miris i gutljaj je pokazao ono što najviše volim kod kalifornijskih vina. A to je da imaju moć da bez dugog sazrevanja u boci budu neverovatno pitki, u isto vreme pokazuju svu kompleksnost i bogatstvo vrhunskih vina. Pri tome uvek jasno stavljaju do znanja koliko im je veliki potencijal za dalje unapređivanje odležavanjem.

U čaši, vino je bilo duboko obojeno rubin crvenom bojom sa primesama ljubičastih nijansi na obodu čaše. Srednjeg intenzitetna na mirisu, sa voćnim aromama i vrlo konkretnim uticajem hrastovine. Arome zrelih borovnica, crne ribizle, eukaliptusa, vanile, kokosa, sveže piljevine, mekanih, finih orašastih tonova bili su u savršenom skladu i zatvarale su začarani krug igre mirisa koja je budila nezadrživu potrebu da probamo ovo spektakularno vino…

A na ukusu je bio suv, plišane teksture i bogatog ukusa. Blago povišenih kiselina, sa vrlo prisutnim somotastim taninima koji su zajedno sa 14,5% perfektno integrisanog alkohola činili prilično masivno telo. Džemaste note crnog bobičastog voća začinjene vanilom prelazile su u izražen i intenzivan after taste.

Desilo se nešto što retko viđam. Ovo moćno vino, gracioznog stila je proizvelo neviđenu euforiju kod svih nas, dok je Kosta, ponosan na svoj izbor, šeretski iz ćoška udeljivao osmeh svakome ponaosob. Vratio se sa stilom, nema šta…


Privacy Preference Center