U obilju svežih i aromatičnih belih vina sa Novog Zelanda može se naći zaista mnogo vrlo preciznih primera u simislu regionalne tipičnosti i sortne ekspresije. Ali ono što me je posebno zaintrigiralo kod ovog vina je to što je pokazao drugačiju formu od one na koju sam navikao kad je u pitanju najznačajniji proizvod novozelandskog vinarstva.

Intenzivan i kompleksan “nos” odmah je pokazao uticaj duge fermentacije i odležavanja na talogu u sudovima od Francuskog hrasta, dokazujući to aromama belog sira i biskvita, nakon čega, iz drugog plana, jasno nastupa vegetalni karakter u kome se prepliću arome poljskih trava, sveže pokošene trave, koprive i graška sa citrusnim aromama limete i grejpfruta.

“Nepce” se odlkuje vrlo finom kremastom teksturom ali sa dosta voćnosti i blagim nagoveštajem mineralnosti u lepo zaokruženom, mekanom telu sa sočnim kiselinama i dobro integrisanim alkoholom. Envoy single vineyard Sauvignon Blanc iz 2015. iskazuje potencijal za razvoj i unapređenje kompleksnosti u boci u narednih 4-5 godina, ne zanemarujući činjenicu da je i ovog trenutka savršeno spreman za konzumaciju.