Da je tradicionalni stil još uvek itekako prisutan u Pijemontu i da su neki prozvođači spermni da uzvrate udarac modernom, ne preterano strpljivom konzumentu i vinarima koji su podlegli uticaju tržišta, jasno je još na prvi miris i gutljaj ovog vina. Isticanjem svih osobina perfektno prlagođenog Nebbiola* na CRU pozicije* sa brda Bussia, između komuna Barolo I Monfordte d’Alba nastalo je jako moćno i kompleksno vino, ogromnog potencijala. Aromatski profil je vrlo elegantan,kristalno jasan i prefinjen, sa voćnim aromama crne trešnje, maline, likoriša, suve šljive, smokve, nešto začinskih tonova te parfemskih aroma ruže.

Maksimalnom ekstrakcijom tokom presovanja i odležavanjem 36 meseci u velikim neutralnim sudovima od francuskog hrasta dobijeno je vino klasičnog stila, oštre, robusne teksture, punog tela, sa taninima koji će morati da se harmonizuju sa ostalim strukturnim elementima još dugo godina.

Ovaj Barollo iskazuje dug finiš prepun voćne impresije i vrlo dug potencijal za unapređivanje odležavanjem. Ja bih ga sačuvao za posebnu priliku i siguran sam da ne bih mogao da sakrijem strah da će ukrasti show svakome u čiju bih ga čast otvorio.

*Nebbiolo je najznačajnija crna sorta u Pijemonteu u smislu proizvodnje visoko kvalitetnih crvenih vina, od čega dva najpopularnija dolaze iz apelacija Barollo i Barbaresco.
*Cru pozicije u ovom slučaju predstavljaju neformalni termin koji označava visoki potencijal jednog vinograda u okviru nekog vinogorja iili cele regije.