Potrebno :
100 gr pilećeg belog mesa,
50 gr Miks salata,
50 gr Miks orašastih plodova,
1 kafena kašičica senfa,
2 kafene kašičice meda,
suncokretovo ulje,
cedjeni sok od jednog limuna,
1 boca Verus Sauvignon Blanc 2016

Priprema :
Pileće belo meso posoliti sa obe strane i izgrilovati, vodeći računa da se ne prepeče. Nakon grilovanja ostaviti meso 10 minuta da se ohladi, zatim ga iseći tanko na trake.
Orašaste plodove tostirati u tiganju sa kasikom putera dok ne porumene, potom ih ostaviti na papirne ubruse da se ohlade i ocede.

Za dresing je neophodno pomešati žicom za mućenje, senf, med i limunov sok. Zatim, sve vreme u tankom mlazu dodavati pomalo ulja, konstantno i ravnomerno mešajući dok se ne dobije emulzija. Zatim probati i po ukusu dodati so, a, po potrebi, i ulje ili limunov sok.

Treba imati na umu da dobar dresing treba da ima izbalansirane ukuse kiselina i slasti!

Serviranje :
Mešane salate nežno začiniti dresingom, staviti ih na posudu za servis i preko ređati piletinu, potom preko svega posuti tostirane orašaste plodove.

Uparivanje :

Verus Sauvignon Blanc ohladite na 10-12 stepeni Celzijusa.

Uparite ovu salaticu sa Verusom-om i prepustite se hedonističkom užitku u kome će herbalne arome iz vina sjajno podržati ukuse sveže, hrskave salate.

U isto vreme, citrusne arome i blago povišene kiseline ovog Sauvignona postaće prijatan i sočan opozit slatkastim ukusima grilovane piletine i orašastih plodova dok će harmonični spoj kiseline iz vina i masnoće iz mesa značajno obogatiti ukupni utisak.

Na kraju, kombinacija kiselina i citrusnih nota iz vina ističe slatko-kiselo-gorku kombinaciju ukusa iz dresinga i dodaje na karakteru ovog srećnog para.

Živeli…

P.S. Odvažite se i uđite u kuhinju, ohladite vino, pustite muziku i krenite korak po korak. Uz savete i malo želje ne može se desiti ništa toliko loše (osim ako ne zapalite stan ili odsečete sebi ruku). Na kraju će rezultat svih spojenih komponenti doneti mnogo zadovoljstva. To vam garantujem! Sva ta magija koja se krcka i kreativni haos koji vas okružuje naposletku postane jedna velika ljubav…

S poštovanjem

Chef Marko Janković

Chef’s tip:

• Ovako pečenu piletinu možete čuvati i dva dana u frižideru pa, po potrebi, praviti salatu.

• Orašaste plodove takodje unapred možete spremiti i držati ih na sobnoj temperaturi, kao takvi su spremini za serviranje.

• Dresing možete čuvati danima u frizideru, a da ne promeni svojstva, ukus niti kvalitet.

• Salate bi trebalo potopiti u hladnu vodu i držati ih tako 10 minuta, pre serviranja. Na taj način će se rehidrirati i postati svežije i hrskavije, znatno prijatnije za konzumaciju.