Uslovi su se stvorili. Leto je konačno počelo da liči na sebe! Monsunske kiše koje su tokom juna potapale ulice naših gradova, najzad su odustale… Reke su prestale da iskaljuju svoj bes i vratile su se mirnom toku dopuštajući nam da dočekamo sunce kako dolikuje. Na plažama. Vreme je da se potraži neko lepo mesto, dovoljno inspirativno vino i prepusti se uživanju i bonaci…

Ne časeći ni časa, dao sam se u potragu za vinom, želeći da obezbedim sebi bar jedan od preduslova za realizaciju takvog plana.

Složene pedantno i prilično tesno, jedna do druge tiskale su se boce na masivnim policama vinoteke. Opet je sve izgledalo kao da će se kupovina pretvoriti u dugu i opterećujuću dilemu, iniciranu dramatičnom dvojbom između dobro poznatih domaćih etiketa i nekoliko zvezda svetskog vinarstva.

Sva pažnja mi najednom biva usmerena ka nepoznatoj etiketi koja je bila u intrigantnom kontrastu sa prefinjenom bojom lososa. Na njoj ilustracija blago nasmejanog lika koji zrači samouverenošću, kratak tekst sa strane, te zlatan notni zapis- vrlo fini ukras koji se protezao nadalje ka zadnjoj etiketi…

Čitam- KADARKA. Prvo što mi pada napamet kada je ova sorta u pitanju je upravo ono što i vidim sledeće, a to je dobro poznato vinarsko prezime ispisano zlatnim slovima na etiketi- Tonković. Moja visoka očekivanja od prilike, koju najzad želim da priredim sebi u čast leta, bila su istog trena podmirena poverenjem u vinariju koja me već odavno oduševljava svojim fantastičnim crvenim vinima. Dominantan ispis- ROSE, budio je znatiželju. U moru već po malo dosadnih domaćih rozea, koji sve više liče jedni na druge, te ponositih rodonačelnika ovog stila, gordih (čitaj-over price) rozea iz Provanse, pronašao sam vino vredno pažnje. Koje je, pokazaće se, bilo i više nego dobar izbor.

Nedugo potom je usledio i kratak put na obalu Jadrana, a sa njim i prilika da preostali elementi mog hedonističkog rituala upotpune mozaik savršene letnje idile. Kratka šetnja kroz gužvu malog mesta, nametnula je beg do osamljene uvale koju je more u boji smaragda činilo savršenim mestom gde će se moja čula stopiti sa aromama ovog vina. Tako je i bilo…

Nežne arome šumske jagode, pasirane crvene ribizle sa nagoveštajem mirisa karakterističnog za sveže ceđeni grejpfrut, krasile su elegantan aromatski profil ove kadarke u boji lososa. Prisustvo prefinjenih tonova ruže sa tananim nitima belog poljskog cveća u mirisu, u meni je izazivalo blagu euforiju.

Osvežavajuć, ali karakteran, Tonković Rose je bio laganog tela i gotovo idealnog balansa. Kiseline, voćnost i alkohol su bili uklopljeni u savršen sklad strukturnih elemenata bez ikakvih odsupanja. Mineralnost koja je veoma pristuna u mirisu, ali i na nepcima, isticala je karakter ovog vina i u ambijentu koji me je okruživao dobijala je svoju suštinsku smisao.

Izoštrena čula koja su na sve strane bivala ispunjena inspiracijom, dovoljno jakom da pokrenu misli i progresiju novih ideja, rađale su u tim trenutcima veliko životno zadovoljstvo, široko koliko i more.

Neko bi rekao- čist hedonizam, ja pak, početak leta vredan pamćenja!


Privacy Preference Center