POTREBNO:

  • 1 pakovanje kupovnog Roti testa
  • 100g bifteka
  • 15g vlašca
  • 30g sitno seckanog ljubičastog luka
  • 5g peršuna
  • 25 ml konjaka
  • 25g kečapa
  • 25g dižon sosa
  • 5g kapara
  • 50g majoneza
  • 5ml vorčester sosa
  • 3g kajen paprike
  • so i bibier po želji
  • rendani parmezan po želji
  • 1 boca Tonković Rose

PRIPREMA:

Kupljeno Roti testo ispeći na vrelom tiganju sa obe strane i iseći na osmine. Potom, biftek iseći na što sitnije kockice i začiniti ga miksom začina (dobro utrljati u sitno sečene komade bifteka). Za pripremu Tatar miksa potrebno je pomešati sve navedene začine iz prethodnog odeljka od stavke vlašac do stavke biber i so. Krem freš od rena pripremiti tako što u gazu odvojeno treba staviti kiselu pavlaku i ren da se ocedi tečni deo. Nakon ceđenja ih spojiti i začiniti po ukusu sa biberom i solju. 

Poslužiti ga na tanjiru u kome je postavljena metalna modla u obliku prstena i na samo dno staviti krem freš od rena, zatim preko njega začinjeni biftek. Sve poravnati kašikom. Skinuti metalnu modlu pa biftek posuti fino rendanim parmezanom. Roti pitice poslužiti sa strane.

Tonković Rose ohladiti između 10-11 Celizijusovih stepeni.

UPARIVANJE:

Veoma delikatan Tonković Rose je jednostavno rečeno kao stvoren za predjela ovog tipa. Prefinjena struktura ovog vina će u uslovima idealne temperiranosti, od oko 11o Celzijusa, veoma uspešno parirati svim specifičnostima začinjenog sirovog mesa. Otvoriće čula koja učestvuju u igri hrane i vina i intenzivno će prikupljati senzacije ukusa i mirisa svih upotrebljenih začina. Fokus ćemo veoma lako usmeravati od kajen paprike do tragova konjaka, koji rame uz rame zajedno sa vlašcem, kaparom i drugim začinima čine ovo jelo tako posebnim. Mineralnost, kao jasan odraz peskovitog teroara na kome se uzgaja Kadarka, majka ovog rozea, fantastično će doskočiti i delimično neutralizovati krem freš od rena, koji ima tendenciju da svaki zalogaj uobliči po svojoj meri. Na samom kraju, ispirajući nepce vinom, do izražaja dolazi fina „crvena voćnost“. Ona dominira u aromatskom profilu ali i na ukusu Tonkovićevog rozea i na jedan fin, diskretan način. Nastojaće da nežno zasladi svaki prethodni zalogaj ovog prilično začinjenog i kompleksnog jela dodajući ukupnoj impresiji potpuno novu dimenziju.

P.S. Odvažite se i uđite u kuhinju, ohladite vino, pustite muziku i krenite korak po korak. Uz savete i malo želje ne može se desiti ništa toliko loše (osim ako ne zapalite stan ili odsečete sebi ruku). Na kraju će rezultat svih spojenih komponenti doneti mnogo zadovoljstva. To vam garantujem! Sva ta magija koja se krčka i kreativni haos koji vas okružuje naposletku postane jedna velika ljubav…

S poštovanjem

Chef Marko Janković

Chef’s tip:

  • Da bi smo dobili adekvatnu formu seckanog mesa korišćenog za ovaj specijalitet najbolje je seći ga delimično zamrznuto, nakon provedenih 25-30 minuta u zamrzivaču.