U vinariji Matalj se već neko vreme paralelno odvijaju dva veoma ambiciozna procesa. Jedan dokazuje enormni potencijal Negotinske Krajine kroz internacionalne sorte. Što je u Londonu lane verifikovao specijalizovani britanski magazin Decanter, ocenivši zlatom čak dve berbe Kremen Kamena. I drugi, uporedan proces, koji otkriva zaboravljeno bogatstvo sadržano u fascinantnom istorijskom i biološkom nasleđu ovog dela Srbije čija je tradicija ponajviše obeležena vinarstvom.

Prvi projekat ove vinarije, inspirisan davnim vremenima, spasio je od nestanka skoro iščezlu sortu bagrina. Njenim uvođenjem u komercijalnu upotrebu, formiran je vrlo efektan stilistički pravac vinu od ove sorte na koji je publika dala prilično pozitivan tržišni odgovor.

Sa druge strane, vinarsku reputaciju Negotinske Krajine u prošlosti je u velikoj meri izgradilo, danas malo poznato, „negotinsko crno vino“-  field blend nekoliko crnih autohtonih sorti koje su u jednom vinogradu delile slično vreme sazrevanja i gotovo idealan međusobni sklad u krajnjem vinu. U vremenima kada se nije vodilo previše računa o sortnosti, već o dobrom končanom proizvodu, osnovu su činile tri sorte- kadarka ili četereška (kako je u ovom kraju Srbije i danas zovu), prokupac i začinak. Karakteristična je bila istovremena berba sve tri sorte koje su zajednički macerirale i kofermentisale u tadašnje tipično crveno vino ovog kraja. Upravo je to poslužilo kao inspiracija za najnoviji projekat vinarije Matalj- Bukovski Cuve.

Iako oslonjen na snažnu priču iz prošlosti, Bukovski Cuve je u ovom trenutku stavljen u moderan kontekst vinarstva i nastaje u precizno koncipiranom vinogradu u kome se, jedan do drugog, neguju redovi prokupca, začinka i kadarke. Odvojeni su postupci maceracije i fermentacije za sve tri sorte, a prethodi im pažljivo biran, idealan momenat berbe za svaku sortu posebno.

Bukovski Cuve iz 2018. godine predstavlja početnu fazu ovog projekta koji trenutno nose samo dve od tri sorte- prokupac i začinak. Odnos 70:30 u korist prokupca rezultirao je vinom nešto zagasitije rubin crvene boje.

Impresija na nosu je srednjeg intenziteta, zrela je i najavljuje prilično složenu aromatsku sliku. Apsolutno vođstvo prepušteno je mirisima crnog i crvenog voća u kome arome brusnice, zrele šljive, crne ribizle bivaju prošivene mirisima crvene ribizle i zrele višnje. Voćnost je veoma dobro podržana diskretnim sekundarnim aromama, koje su logična posledica osamnaestomesečnog odležavanja u korišćenim buradima od srpskog hrasta. Tako su u vinu formirani fini tonovi sveže skrcanog oraha, mlevenog lešnika i diskretnog nagoveštaja dima. Ukupnu impresiju nadopunjuje fini ton ljubičice, koji se na mah pojavljuje i gubi, posebno kada aeracija vina ispuni čašu mirisima mokrog lišća iz parka, sušenog paradajza i veoma karakterističnog tona koji nalikuje mirisu sirovog crvenog mesa.

Na ukusu je potpuno suv, pomalo možda rustičan. Nepce je puno zrelih, sveprisutnih tanina, na koje se oslanjaju srednje (+) kiseline i ne tako mali alkohol (14%), koji je majstorski integrisan u puno telo. I pored relativno moćne strukture dobro je balansiran, lako se pije i ne skriva zaokruženost ali ni nabusit karakter. Finiš je veoma perzistentan i dug, voćni je i obeležen tonovima zrelog crvenog bobičastog voća

Biće vrlo uzbudljivo pratiti razvoj ovog vina u budućnosti, posebno ulogu kadarke u kupaži, koja se blendu pridružuje od 2021. godine. Ali i to kako će ovaj originalni koncept biti prihvaćen na domaćem tržištu. Važno je da je sa ovim vinom, u eri podrazumevajućeg story telling-a, srpsko vinarstvo konačno dobio veoma vrednog keca u rukavu koji će moći da kupi svačiju pažnju usmerenu ka specifičnostima lokalnog vinarstva. A ako se po jutru dan poznaje, svaki somelijer koji će raditi sa ovim vinom moći će da se osloni na talenat i visoku motivisanost u vinariji Matalj, koja je stvorila još jedno dobro vino iz Negotinske Krajine. Najautentičnije do sada.

Bukovski Cuve je neophodno dekantirati, ali kratko- ne više od 30 minuta ili ga poslužiti u čašama nešto većeg formata. Temperatura ne treba da prelazi 18 stepeni Celzijusa.

Ne mogu da se otrgnem ideji da ga treba upariti sa srednje pečenim biftekom sečenim na taljatu, posluženim na rukoli sa sušenim paradajzom i parmezanom. Taj par bi mogao izazvati ultimativni hedonizam.

Štopciger rejting: 90/100 pts.

Maloprodajna cena: 2500-2600rsd