Potrebno :
⦁ 250g jagnjećeg buta po osobi
⦁ 1 plavi patlidžan
⦁ miročki sir
⦁ 1 tikvica
⦁ 1/2 limuna
⦁ pinjole
⦁ maslinovo ulje
⦁ biber
⦁ so
⦁ 1 boca Maca del Tacco Susumaniello 2016
Priprema :
Jagnjeći but iseći na kocke i marinirati ih sa ruzmarinom, biberom, solju i maslinovim uljem preko noći.
Na dan spremanja, mariniranu jagnjetinu navlačiti na ražnjić naizmenično sa identično sečenim patlidžanom i miročkim sirom. Tako formiran ražnjić grilovati dok meso ne bude srednje do bolje pečeno. Posebnu pažnju obratiti na to da se meso ne prepeče.
Tikvicu pilerom za ljuštenje povrća iseći na duge, tanke trake. Začiniti maslinovim uljem, limunovim sokom i pinjolama. U ovako pripremljene trake od tikvice uviti ražnjić.
Uparivanje :
Optimalna temperatura Sususmanielloa, adekvatno pripremljenog za degustaciju, treba da se kreće između 16 i 18 stepeni Celzijusa na kojoj će intenzivirati sve svoje vrline. Kratko dekantiranje, 10-15 minuta pre obeda, ili razlivanje u čaše većeg formata neposredno pre serviranja hrane u tanjire, pomoći će mu da prodiše i otvori svoj aromatski profil, ali i da bude znatno bogatije u ukupnoj impresiji.
Sočno jagnjeće meso će fantastično apsorbovati moćnih 14.5 % alkohola koje Susumaniello nosi u sebi. Dok će se taninska struktura ovog vina fantastično sljubiti sa masnoćom iz jagnjetine. Puterasti, blago sladunjavi tonovi pinjole će pojačavati impresiju punoće tela i odlično će parirati intenzivnom džemastom izrazu voćnosti kod ovog vina.
Arome i ukus crnog bobičastog voća će takođe dobiti idealnog para u punom, blago sladunjavom ukusu pinjola, na koje će se nadovezati arome orašastih plodova i kakaoa iz spektra aroma u vinu i time dodati na utisku raskošne simbioze hrane i vina.
Dresing od limunovog soka će se odlično dopunjavati sa salinitetom iz miročkog sira, ali će i dopuniti umereni nivo kiselina kod ovog moćnog vina sa juga. Limunska kiselina zajedno sa svežim trakama tikvice će osvežavati nepce i izazivati prijatnu salivaciju koja će dodavati na sočnosti svakog novog zalogaja.
NAPOMENA: Ovo prilično moćno uparivanje, zasnovano na kombinovanju dva vrlo intenzivna i prenaglašena činioca, predstavlja snažnu kombinaciju koja može biti prlilično moćan afrodizijak, ali u isto vreme i problem kod osoba sa srčanim tegobama ili kod osoba koje nisu navikle na konzumaciju jake hrane.
P.S. Odvažite se i uđite u kuhinju, ohladite vino, pustite muziku i krenite korak po korak. Uz savete i malo želje ne može se desiti ništa toliko loše (osim ako ne zapalite stan ili odsečete sebi ruku). Na kraju će rezultat svih spojenih komponenti doneti mnogo zadovoljstva. To vam garantujem! Sva ta magija koja se krcka i kreativni haos koji vas okružuje naposletku postane jedna velika ljubav…
S poštovanjem
Chef Marko Janković
Chef’s tip:
⦁ Ovako pripremljen (grilovan) miročki sir sa dodatkom maslinovog ulja, rukole i čeri paradajza se moze poslužiti kao odličan starter pre ovog jela.
⦁ Za grilovanje jagnjetine je uvek bolje birati komade mesa sa malo više masnoće. Takvo meso će biti sočno, punijeg ukusa, lakše će se uparivati sa punim crvenim vinima koja imaju jaču taninsku strukturu.
23 Comments
Comments are closed.
… [Trackback]
[…] There you will find 59398 more Information on that Topic: stopciger.rs/u_fokusu/uparivanje_u_fokusu/raznjic-jagnjetina-mirockisir-patlidzan/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: stopciger.rs/u_fokusu/uparivanje_u_fokusu/raznjic-jagnjetina-mirockisir-patlidzan/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on to that Topic: stopciger.rs/u_fokusu/uparivanje_u_fokusu/raznjic-jagnjetina-mirockisir-patlidzan/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on on that Topic: stopciger.rs/u_fokusu/uparivanje_u_fokusu/raznjic-jagnjetina-mirockisir-patlidzan/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: stopciger.rs/u_fokusu/uparivanje_u_fokusu/raznjic-jagnjetina-mirockisir-patlidzan/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here to that Topic: stopciger.rs/u_fokusu/uparivanje_u_fokusu/raznjic-jagnjetina-mirockisir-patlidzan/ […]
rain sounds
rain sounds
heavenly music
heavenly music
relaxing piano music
relaxing piano music
coffee shop
coffee shop
relaxing sleep
relaxing sleep
cozy jazz
cozy jazz
relaxing jazz music
relaxing jazz music
live relaxing
live relaxing
relaxing music
relaxing music
morning jazz
morning jazz
asmr morning
asmr morning
stress and chronic fatigue
stress and chronic fatigue
calming music
calming music
soft music
soft music
sweet jazz
sweet jazz
winter jazz music
winter jazz music
coffee bossa nova
coffee bossa nova