Potrebno :

⦁ 250g jagnjećeg buta po osobi
⦁ 1 plavi patlidžan
⦁ miročki sir
⦁ 1 tikvica
⦁ 1/2 limuna
⦁ pinjole
⦁ maslinovo ulje
⦁ biber
⦁ so

⦁ 1 boca Maca del Tacco Susumaniello 2016

 

Priprema :

Jagnjeći but iseći na kocke i marinirati ih sa ruzmarinom, biberom, solju i maslinovim uljem preko noći.

Na dan spremanja, mariniranu jagnjetinu navlačiti na ražnjić naizmenično sa identično sečenim patlidžanom i miročkim sirom. Tako formiran ražnjić grilovati dok meso ne bude srednje do bolje pečeno. Posebnu pažnju obratiti na to da se meso ne prepeče.

Tikvicu pilerom za ljuštenje povrća iseći na duge, tanke trake. Začiniti maslinovim uljem, limunovim sokom i pinjolama. U ovako pripremljene trake od tikvice uviti ražnjić.

Uparivanje :

Optimalna temperatura Sususmanielloa, adekvatno pripremljenog za degustaciju, treba da se kreće između 16 i 18 stepeni Celzijusa na kojoj će intenzivirati sve svoje vrline. Kratko dekantiranje, 10-15 minuta pre obeda, ili razlivanje u čaše većeg formata neposredno pre serviranja hrane u tanjire, pomoći će mu da prodiše i otvori svoj aromatski profil, ali i da bude znatno bogatije u ukupnoj impresiji.

Sočno jagnjeće meso će fantastično apsorbovati moćnih 14.5 % alkohola koje Susumaniello nosi u sebi. Dok će se taninska struktura ovog vina fantastično sljubiti sa masnoćom iz jagnjetine. Puterasti, blago sladunjavi tonovi pinjole će pojačavati impresiju punoće tela i odlično će parirati intenzivnom džemastom izrazu voćnosti kod ovog vina.

Arome i ukus crnog bobičastog voća će takođe dobiti idealnog para u punom, blago sladunjavom ukusu pinjola, na koje će se nadovezati arome orašastih plodova i kakaoa iz spektra aroma u vinu i time dodati na utisku raskošne simbioze hrane i vina.

Dresing od limunovog soka će se odlično dopunjavati sa salinitetom iz miročkog sira, ali će i dopuniti umereni nivo kiselina kod ovog moćnog vina sa juga. Limunska kiselina zajedno sa svežim trakama tikvice će osvežavati nepce i izazivati prijatnu salivaciju koja će dodavati na sočnosti svakog novog zalogaja.

NAPOMENA: Ovo prilično moćno uparivanje, zasnovano na kombinovanju dva vrlo intenzivna i prenaglašena činioca, predstavlja snažnu kombinaciju koja može biti prlilično moćan afrodizijak, ali u isto vreme i problem kod osoba sa srčanim tegobama ili kod osoba koje nisu navikle na konzumaciju jake hrane.

P.S. Odvažite se i uđite u kuhinju, ohladite vino, pustite muziku i krenite korak po korak. Uz savete i malo želje ne može se desiti ništa toliko loše (osim ako ne zapalite stan ili odsečete sebi ruku). Na kraju će rezultat svih spojenih komponenti doneti mnogo zadovoljstva. To vam garantujem! Sva ta magija koja se krcka i kreativni haos koji vas okružuje naposletku postane jedna velika ljubav…

S poštovanjem

Chef Marko Janković

Chef’s tip:

⦁ Ovako pripremljen (grilovan) miročki sir sa dodatkom maslinovog ulja, rukole i čeri paradajza se moze poslužiti kao odličan starter pre ovog jela.

⦁ Za grilovanje jagnjetine je uvek bolje birati komade mesa sa malo više masnoće. Takvo meso će biti sočno, punijeg ukusa, lakše će se uparivati sa punim crvenim vinima koja imaju jaču taninsku strukturu.


Privacy Preference Center