Domaći vinari koji su u crvenim vinima sa juga Italije imali žestoku konkurenciju u cenovnoj kategoriji do 1500 dinara, sada imaju dodatnu glavobolju. Novo vino na našem tržištu koje dolazi iz Pulje definitivno će biti dodatni razlog da još oštrije negoduju zbog uvoznika koji već više od 5 godina zadovoljno trljaju ruke radeći posao karijere.

Tajna uspeha ovih vina dobrim delom leži u nepokolebljivom afinitetu prosečnog srpskog vinljupca prema punim, masivnim i robusnim vinima. A urođene reference za dobro vino tog tipa u nas Srba su oduvek bile obale i poluostrva Dalmacije, odakle se neprikosnoveni kralj Pulje, primitivo, preselio na italijansku “štiklu”.

Nudeći prilično impresivnu čulnu senzaciju po pristupačnim cenama, primitivo se progresivno probijao na vinske liste i kao furija osvojio naše tržište.

Ali se, po svemu sudeći, u Pulji uveliko priprema puč! Kralju se ljulja presto na koji pretenduje potpuni anonimus. Susumaniello. S obzirom na reputaciju primitiva, ova borba na našem tržištu može izgledati kao borba Davida sa Golijatom. Ali je zaista mnogo razloga da se u dogledno vreme uverimo u dobro poznati ishod.

Pre svega, pažnju skreće potpuno atipičan format boce i upadljiva etiketa vinarije MASCA del TACCO. Koju bi “iz aviona” uočili u nizovma vina izloženih na policama vinoteka ili restorana. A kada susumaniello dospe u čaše prvo što zapada za oko je duboko obojena rubin crvena boja sa ljubičastim odsjajem. Razvijajući “nos” Susumanielloa je sadržajan, raskošan, džemast, prilično kompleksan, vrlo postojan, sa bogatim voćno-začinskim aromatskim profilom. Jasno su prisutne arome crne ribizle, kupine, kao i džema od šipurka i šljive, koji me podseća na detinjstvo, a začinski tonovi karanfilića, združeni su sa mirisima orašastog voća, moke, kakaoa…

Na ukusu, Susumaniello je suv, sa srednjim kiselinama. Tanini su značajno finiji od onih na koje smo navikli kod robusnog primitiva. Telo je masivno, bogato, sa obiljem voćno-začinskog ukusa, dobro izbalansirano, uprkos 14,5%, alkohola. Finiš-postojan.

Ovo vino će se zaisgurno odležavanjem u boci unapređivati u narednih 4-5 godina. Jasnu nameru da želi da nadmaši jaku reputaciju primitiva će iskazati nakon kraćeg dekantiranja ili konzumacijom iz over size čaša u kojima će arome eksplodirati!

Susumaniello me je ubedio da je ukus kome smo iskonski naklonjeni sada dobio jednu novu formu, i to za vrlo pristojan novac. U previranju za prevlast ove dve sorte ja sam odredio stranu i napravio savez sa novim princom Pulje. I neću se previše osvrtati na emocije, vreme je za nove stvari. U to ime ćemo ja i Susumaniello tokom zime posvećeno raditi na dodatnom učvršćivanju odnosa.

Živeli!


Privacy Preference Center