Vinska karta koju uređujem ima veoma dinamičan tempo, posebno u segmentu koji se odnosi na ponudu vina koje služimo „na čašu“. Zaista se retko desi da neka „stara“ etiketa zaostane u novoj ponudi, pa se takvi primeri u mojoj praksi mogu svesti na jednocifren broj vrlo male vrednosti. A jedno od onih koje je, zbog burne reakcije vinske publike, moralo da se nađe u dva „mandata“ bio je Cabernet Sauvignon nastao 2017. godine u vinariji Yotta.

Vrlo konkuretna cena atraktivnog sortnog vina, koje ne ume da izneveri očekivanja ljubitelja ove sorte, držala je pomno pažnju publike, dok je sa ponudom iz jelovnika, sve do danas, ostala u više nego familijarnom odnosu. Stilski pokazuje otklon od mainstream-a, a zahvaljujući specifičnom uticaju najjužnijeg dela župskog vinogorija već nekoliko berbi zaredom gradi reputaciju jedinstvenog i karakternog vina.

U čaši je duboko obojen ljubičastom bojom, koja se na identičan način odražava na staklu, bojeći letargične vinske suze.

Na mirisu je srednjeg intenziteta, a u čaši ne miruje! Suočićete se, kao ja, sa prilično razuzdanim temperamentom ukoliko ga odmah po otvaranju, bez dekantoranja izlijete u čaše. U tom slučaju, obrnutim redosledom dolazimo do voćnosti, trpeći na početku oštre arome spaljene gume, dima ili  sušenog mesa nalik na dobro nadimljnu zlatiborsku goveđu pršutu. Dalja evolucija aromatskog profila vodi u smeru herbalnih tonova, nakon čega, konačno, sledi faza voćnosti nošena mirisima crne ribizle, kupine i trešnje. Kada segment voćnosti dočeka svojih pet minuta ne napušta olako obod čaše i u potpunosti uspostavlja dominaciju nad svedenim aromama ekstrahovanim iz srpskog hrasta.

Na ukusu je suv, sa izraženim kiselinama koje dobro pariraju skoro pa identičnom intenzitetu taninske strukture. A njoj je neophodno bar još godinu i po dana, da bi uplovila u mirnu luku u kojoj će sa 14,5% alkohola dodatno umekšati svoje srednje + telo. Finiš je obeležen kombinacijom voćnih aroma začinjenih sa tonovima mlevenog oraha i kafe.

Vinarija Yotta ne prestaje da me iznenađuje! Delujući kao mala, eksperimetnalna laboratorija za autohtone sorte, zaista predvodi moderan format vinarenja u Župi, dok sa internacionalnim sortama nastavlja sebi svojstven „hipi“ kurs. Njime se smelo kreće, ne pristajući na kompromise koji se za mnoge druge, nažalost, i dalje podrazumevaju. A moja prodaja potvrđuje da ovakav autorski pristup za sada, očito, daje dobre rezultate.

Ne treba ponoviti grešku kakva se dogodila piscu ovih redova te propustiti priliku da se Yotta Cabernet Sauvignon dekantira barem 30 minuta pre servisa. Idealno bi bilo razliti ga u tipske “bordoške” čaše i poslužiti ga na 18-20 stepeni Celzijusa. 

Dobro će pratiti crvena mesa, bifteke, rozbratne, kotlete, divljač…