Suočiti se za sa 2 ozbiljna autoriteta na jednoj degustaciji u isto vreme na istom mestu zaista je bio vrlo intenzivan osećaj, verovatno najjači sa Prowein-a 2018. godine.

Prvi, profesionalni autoritet je bio Paolo Basso, zvanično najbolji somelijer sveta na takmičenju 2013 godine. Prisutnima je izlaganjem niza činjenica za svako vino, preciznom organoleptičkom analizom, efektnim predlozima za uparivanje sa hranom maestralno približio 13 velikih, belih i crvenih vina iz Bordoa. Tokom degustacije je predstavio i Chateau la Mission Haut-Brion Rudge iz 2014. godine, definitivno najveći autoritet među vinima tog dana kome su najuticajniji ocenjivači u ovoj berbi dali najnižu ocenu od 95 poena.

Vino je na rubu bilo duboko obojene crvene boje i prelazilo je u skoro crne nijanse u dubini čase. Intenzivno i kompleksno jezgro voćnosti sa perfektno uklopljenim začinskim komponentama na nosu je iskazivao arome kupine, crne trešnje, crne ribizle, maline, duvana, kedrovine, vanile, dima, crnog bibera, perminta, aromaticnih livadskih trava. Na nepcu se potencijal za odležavanje od minimum 25-30 godina ogledao se u savršenom skladu izuzetno visoke koncentrovanosti voćno-začinskog ukusa, punog, mišićavog tela, snažnih, vrlo čvrstih tanina, fenomenalno integrisanog alkohola i postojanih kiselina.

Suočio sam se sa vinom izuzetno jakog karaktera, zbog kog je moje vreme na trenutak stalo. Nesvesno sam se potpuno predao osećajima svojih čula i uhvatio sebe da uživajući u ovom vinu već odavno ne slušam izlaganje velikog Paola Bassa. Postao sam svedok trenutka kada je jedan autoritet u potpunosti uspostavio dominaciju nad drugim.

Ništa slično nisam osetio do kraja salona u Dizeldorfu. Zapravo nikada!