1st- Stag’s Leap Wine cellars
2nd- Chateau Mouton-Rothschild
3rd- Chateau Haut-Brion

Ovako je, kao hladan tuš, izgledao poredak prva tri prozivođača na istorijskoj degustaciji 1976. godine u Parizu koja je promenila mnoge dotadašnje trendove i mišljenja da se vina najvišeg kvaliteta bazirana na sorti Cabernet Sauvignon ne mogu praviti izvan tla Francuske. Ubeđenje najvećih francuskih vinskih autoriteta da je nemoguće pobediti bordoški nobles na blind tassting-u srušilo im se kao kula od karata, pravo na glavu i to u sred Pariza. Na istoj degustaciji veliku pobedu nad neprikosnovenom “belom Burgundijom” odneo je i kalifornijski Chardonnay, ali o tome neki drugi put…

Po mnogo čemu legendarna kalifornijska vinarija Stag’s Leap i dalje dokazuje da se čvrsto drži uspostavljenog kursa usmerenog ka proizvodnji vina vrhunskog kvaliteta. Iz jednog od svojih najboljih vinograda FAY u 2014-oj godini dobila je vino izuzetne harmoničnosti i neverovatne kompleksnosti.

Na nosu je tutnjala kanonada voćno-začinskih aroma zrelih kupina, crne trešnje, prezrele maline, borovnice, crnog duda, likoriša, ljubičica, zacinskih aroma cimeta, krema od vanile.

Na nepcu je bilo koncentrovano, moćnog tela, kremaste teksture sa lepo ispoliranim taninima i voćno-začinskim ukusima visokog intenziteta. Perfetktnog je balansa uprkos visokom alkoholu od 14,5%.

Fay iz 2014-te u ukupunom utisku pokazuje superiorni potencijal regije Napa Valley, teroara svestke klase i stameno predstavlja istorijsku reputaciju koju vinarija Stag’s Leap nosi sa sobom.


Privacy Preference Center