Nakon 18 berbi jednog od najprepoznatljivijih rozea u modernoj eri srpskog vinarstva, brend Varijanta evoluirao je u još jednu izvedbu sorte muscat hamburg, Varijanta White Selection!

Kao blanc de noir, Varijanta White Selection predstavlja poslednji novitet koji je upotpunio impresivan portfolio vinarije Aleksandrović, čime ova kuća, u sezoni pred nama, uzima učešće u još jednoj tržišnoj niši. Ovoga puta u kategoriji veoma popularnih mirisnih belih vina.

S obzirom na činjenicu da je pomenuta sorta vodeća po zasadima u Srbiji, kada je reč o konzumnom grožđu, prikazani stil može biti primer mnogima koji žele da je vinifikuju. Određena doza prezasićenja kod jednog dela publike koja preferira muskatna vina, kao i poteškoće u prihvatanju naprednih i inovativnih formi tamjnanike- stožera ovog pravca, stvaraju idealan tajming za predstavljanje drugačijeg vina koje će igrati na istom polju domaćeg tržišta.

Ova inovativna forma sorte muscat hamburg je na nosu izuzetno intenzivna. Snažan utisak aromatičnosti kulja iz čaše i oštro skreće pažnju na miris koji ne popušta. Evolucija aromatskog profila, inicirana aeracijom, eksplozivno nameće početnu voćno-cvetnu impresiju koju je isprva teško razlučiti. Već tren potom, jasan je ton koji nalikuje na zovu i miris limunske trave, a on vodi ka vrhu razvitka mirisa koji je kod ovog vina obeležen cvetom orlovih noktiju. Potom nastupa neutrališuća voćnost predvođena aromama nara, te mirisom zrele žute dinje i nagoveštajem tonova koji nalikuju džemu od kajsija. Nakon svega, završna faza nosa ispunjena je nekakvim umirujućim tonovima kamilice…

Na ukusu, iako deklarisano kao suvo, lagano otkriva nekoliko grama zaostalog šećera koji nesmetano naglašava srednje puno telo izgrađeno na sočnim kiselinama srednjeg intenziteta i nešto višim ali kvalitetno integrisanim alkoholom. Očekivani srednji (+) intenzitet ukusa je solidno prolongiran u završnu impresiju zaostalog ukusa obeleženog vrlo blagom ali posve prijatnom gorčinom.

Preostaje nam da pratimo reakciju publike u sezoni koja, kao i svaka prethodna, nameće potrebu za novim i zanimljivim letnjim vinima. Ako odgovor tržišta na ovu ideju bude približno efektan kao kod roze Varijante, može se predpostaviti da će vinarija Aleksandrović još jednom imati prilično snažan uticaj na domaću vinsku scenu.

Varijantu White Selection je važno dvoljno dobro ohladiti i pružiti joj dobru čašu koja će prikupljati, a ne rasipati bogatstvo aroma koje naviru… Dovoljno je držati je na oko 10 stepeni Celzijusa i sve vreme dolivati malu količinu novog, hladnijeg vina koje joj neće dozvoliti da se smiri.

Što se tiče uparivanja sa hranom, dobar par bi bila sa dinamičnom meksičkom kuhinjom sa kojom bi, prema mom mišljenju, imala prilično dobru interakciju. I to na nekoliko nivoa.