Nikada neću zaboraviti osećaj kada je na Austrijskoj vinskoj Akademiji u Rustu entuzijastični profesor Ferdinand Majer izleteo iz učionice u sred predavanja i otrčao na obližnji parking ne bi li nam iz svog automobila doneo flašu legendarnog Barola Rinaldi. Ferdinand Majer, inače najstrastveniji profesor od svih koji su mi do sada predavali, imao je običaj da sa sobom ponese vina iz svoje lične kolekcije u želji da još kvalitetnije ilustruje teme za koje je bio zadužen. Time je želeo da nas dodatno motiviše i prenese na nas tu jedinstvenu opsesiju vinom koja je za njega vrlo karakteristična. Neponovljiva. Tog dana smo obrađivali Pijemont- čuvenu italijansku regiju. Svi smo očekivali mnogo od tog predavanja, posebno u onom praktičnom delu kada radimo degustaciju vina iz te regije.

Vratio se u učionicu sa osmehom, zadihan. Posmatrali smo ga sa pažnjom. U njegovom pogledu se videla strast koju je osećao prema vinu… Odmah je na nas preneo uzbuđenje za neponovljivim doživljajem koje veliko vino nosi sa sobom.

Brzo je dohvatio štopciger, otvorio bocu, pomirisao pampur i zatačen, u neverici, pogledao u nas… Razrogačenih očiju je rekao: “CORK !” Za mene je vreme stalo, nivo razočarenja koje sam osećao nije mogao da se izmeri. VAFFANCULO ! Mario, naš kolega iz grupe nije mogao da se iskontroliše, opsovao je vidno iznerviran. Ferdinand je bio razočaran, njegova velika želja da nam pokaže kako izgleda vrhunski Barolo uništena je u deliću sekunde. Iako je dan u suštini bio sjajan, iako smo u prepunim vinskim vitrinama Akademije imali vino koje je idealno ilustrovalo veličinu Barola svi su delili osećaj da je dan propao.

Za to je bila kriva jedna od najčešćih mana vina koja nas je kao i svakog vinoljupca bar jednom dovela do velikog razočarenja. Nekada je to osećaj koji može da se meri čak i sa katastrofom. Profesionalci i ljubiteji vina ovu manu zovu MIRISOM PAMPURA ili ČEPA, stranci za ovu pojavu imaju gotovo identičan termin CORK, CORKY WINE, CORKINESS 

Oko 5% otvorenih boca obično bude “zaraženo” intenzivnim mirisom pampura. Za ovaj “kvar” vina je zaslužan podmukli Trihloranizol (TCA). Ovo jedninjenje je metabolički produkt gljivica kojima je pluta prirodno stanište. Dovoljna je količina od samo 3 nano-grama po litru TCA da bi vino imalo prilično prodoran, neprirodan miris.

Struktura plute je prožeta mikro-porama koje omogućavaju razmenu gasova (što je za razvoj visokokvalitetnih vina neophodan proces). Upravo ove pore mogu biti utočište za razvoj gljivičnih mikroorganizama koje potencijalno ugrožavaju vino proizvodeći TCA. Gljivice se takođe mogu razvijati u porama tokom različitih faza pripreme i prerade plute tokom proizvodnje plutanih zatvarača. Nekada čak i zaraženim vinom kod vinarija koje ne poštuju propisane higijenske standarde.

Efekti TCA u zagađenom vinu su lako prepoznatljivi. Obično se manifestuju mirisima mokrog kartona, memle, sveže opranih šampinjona, buđi ili mirisa mokrog psa. Teško ju je pomešati sa bilo kojim “normalnim”, očekivanim mirisom u vinu. Svežina i voćnost u ovakvim vinima je prilično “prigušena” a dužina finiša je svedena na minimum. Na ukusu deluje razvodnjeno, dok aromatskim profilom dominiraju mirisi karakteristični za ovu manu. Najveća katastrofa koju TCA prouzrokuje je u tome da inficirano vino drastično odstupa od tipičnosti koju bi trebalo da iskazuje. Koliko god mi to želeli nemoguće je da ova mana “izvetri” iz vina i u njemu na žalost ne može da se uživa. Što je aeracija vina intenzivnija, arome karakteristične za TCA će biti sve dominantnije i jače.

Ako se desi da ovakvu bocu dobijete u restoranu ili je kupite je nekoj radnji ili vinskom baru imate puno pravo da je vratite i zahtevate zamenu. Ugostitelji i trgovci će bez problema moći da je vrate svom dobavljaču. Svi koji se bave vinom moraju imati razumevanja za ovu podmuklu podvalu sa Trihloranizol-om koju je smislio sam đavo.

Sliku tog Rinaldi Barola još uvek držim u telefonu. Svaki put kad je vidim u svojoj galeriji u meni se probudi isti osećaj. Odmah se setim tog razočarenja koje je vladalo u celoj grupi. Sve zbog prokletog TCA. Toliko ga mrzim da ga u vinu ne bih poželeo ni najgorem naprijatelju!

FUCK YOU TCA !


Privacy Preference Center