Božole Nuvo je stigao na sve meridijane! Ceo svet, od Pariza, preko Tokija i Njujorka, do svih drugih mesta gde se poštuje vino večeras će otvarati boce mladog vina prepunog svežine i voćnosti, starog samo 7-9 nedelja.

Sve kreće iz malene provincije Božole, severno od Liona. Po gradićima i selima na obalama reke Saone Božole Nuvo će danas piti svi. U hladu drveća kante ispunjene hladnom vodom će rashlađivati Božole-osveženje muškarcima koji danas tradicionalno izlaze na boćanje. Piće ga, naravno, i žene koje pripremaju zabavu, čak će i klinci posle partije fudbala dobiti po čašu Božolea razblaženu vodom.

Otac Božole Nuvoa (Beaujolais Nouveau) je sorta gamay, nekada široko gajen u južnoj Burgundiji. Danas čini 99% zasada u Božoleu i u zavisnosti od subregiona i strogo definisanog francuskog zakona daje širok spektar vina. Od laganih, lakih za konzumaciju, do vrlo ozbiljnih vina iz jednog od 39 sela koja se izdvajaju kvalitetom ili 10 izvanrednih apelacija sa oznakom CRU, koja mogu dati visoko kvalitetna moćna vina, punog tela, sposobna za duže odležavanje.

Ali zabavni Božole Nuvo je nešto potpuno drugačije, lagano, pitko vino sa obiljem voćnih aroma višnje, maline, trešnje, ribizle, banane, te karakteristične arome žvake i naznakama cvetnih tonova ruže. Na ukusu je svež, sa sočnim kiselinama i sa malo tanina. Namenjen je brzoj konzumaciji.

Za ovaj voćni, lagani stil je zaslužna posebna vinifikacijska tehnika, široko korišćena u ovom regionu- karbonska maceracija. Tokom ovog procesa celokupni grozdovi se stavljaju u tankove za fermentaciju koji su ispunjeni karbon-dioksidom. Grozdovi koji su na dnu tanka se pod pritiskom mase dezintegrišu (pucaju), puštaju sokove i fermentišu pod uticajem prirodnih kvasaca koji se nalaze na opnama bobica. Nastali CO2, sa onim koji se već nalazi u tanku, zasićuje atmosferu koja prisiljava preostale neoštećene bobice na promenu metabolizma, odnosno na intercelularnu fermentaciju (autofermentaciju). Membrane bobica pucaju i iz njih ističe sok prepun aroma i bojenih materija. Nekoliko nedelja potom naš Božole polagano kreće na put oko sveta da bi se tradicionalno trećeg četvrtka u novembru, u isti dan otvarao svečarski u čast nove berbe.

Preostaje samo da lagano ohladite bocu Božolea, tek toliko da temperatura vina bude nešto niža od sobne. Arome će eksplodirati! Okupite društvo, spremite čaše…

Voćkasta zabava može početi!!!


Privacy Preference Center