Mnogi u svetu rizling smatraju kraljem belih sorti, razume se opravdano, s obzirom na visoki potencijal koji dokazuje u mnogim velikim regijama. Na žalost njegova reputacija kod nas je potpuno devastirana tokom decenija eksploatacije ovog imena za proizvodnju vina masovne produkcije najnižeg kvaliteta. Trebaće mnogo vremena da stvari dođu na svoje, ali valjda i za nas ima nade. Budimo optimisti.

Bilo kako bilo, poularnost rizlinga kod nas raste, što je dobro. Sve je više poznatih nemačkih i austrijskih kuća na našem tržištu, poput Markus Molitor-a, Schloss Johainnisbergerer-a, Dr. Loosen-a, Wittmann-a, Wachauer-a, Rudi Pichler-a dostupnih našim vinoljupcima, doduše, uglavnom onima sa dubljim džepom. Pored uvoznika koji prilično marljivo rade na popularizaciji ove sorte, domaći vinari bi trebalo da ulože malo više truda. Prostora za to ima puno.

Vinarija Kovacevic je izašla na tržište sa novim imidžom za svoj Rizling iz berbe 2017. Ono što je posebno interesantno je da je ovo vino flaširano u flute bocu koja je zaštitni znak legendarnih nemačkih regija, poput Mozela, Reingaua, i drugih. Nova, vrlo uočljiva etiketa je inspirisana nemačkim motivima, tradicionalnom tipografijom i motivima na obodu etikete. Novina je uvođenje navojnog zatvarača (Screw cap) koji je odavno trend kada vinar želi zadržati svežinu, arome, živost i nemirni karakter rajnskog rizlinga (i drugih vina sličnog stila). Vrlo hrabar potez je odstupiti od utemeljenog vizuelnog identiteta. I sve to u službi rizlinga. Što se mene tiče – SVAKA ČAST !

A vino?

Vino je bledo žućkaste boje, delikatnog mirisa, ne preterano kompleksno. Na nosu iskazuje dosta mineralnosti u kombinaciji sa aromama limuna, kore zelene jabuke i stidljivog nagoveštaja breskve. Na nepcu je suvo, sa izraženim kiselinama i solidno integrisanim alkoholom. Srednji intenzitet ukusa sa notama limuna i zelene jabuke bez preterano dugog finiša. Telo- mršavo. Treba ga piti sad i u naredne dve godine. Manje-više sve što sam očekivao od vina koje košta 750 dinara (maloprodajna cena-Metro). Što je u redu, ne možemo kupiti kvalitet Schloss Johainnisbergerer-a za taj novac, zar ne?!

Prednost ovog vina su povišene kiseline zbog čega može biti česta kombinacija kod uparivanja sa hranom. Za mnoge ugostitelje je zicer upariti masniju hranu ili jaču ribu sa vinima koji imaju visoke kiseline.

Restorana sa nacionalnom kuhinjom kod nas ima jako puno, tako da za ovaj rizling neće biti problema u prodaji, pri tom, vrlo bitno-nema visoku nabavnu cenu. Možda je sa namerom kreiran u ovom stilu. Ako jeste, radi se o vrlo inteligentnom poslovnom potezu.

Eto još jednog razloga zašto bi domaći vinari trebalo da se pozabave ovom sortom.

Lično bih voleo kada bi Kovačević Rizling u ovoj 2018. imao neki gram više rezidualnog šećera koji bi mu sigurno dodao na univerzalnosti kod uparivanja sa hranom, ali i na punoći tela, što je za moje shvatanje ozbiljnog rizlinga neophodna karakteristika. Šta da radim kad sam rizling zavoleo zbog sjajnih austrijskih predikatnih vina…


Privacy Preference Center