Da odmah bude jasno, vinu je neophodno prisupiti na potpuno drugačiji način od onog uobičajenog kada je reč o alkoholnim pićima!

Za većinu ljudi, alkohol uglavnom znači popiti sto veću količnu i što brže dostići stanje pijanstva. Vino ne toleriše takav pristup. Svako ko je, zbog preterivanja sa vinom, na svojoj koži osetio gnev, recimo, nekog Vranca, zna o čemu pričam. Ukratko, Božija kazna.

Najbitnije je da svi koji ulaze u ovu sferu interesovanja sebe ne svrstavaju u najbanalniju grupu ljudi, u one koji uzivaju u pijanstvu, one koji preteruju -takvi nisu dostojni vina. Njima ga ne preporučujem nikada.

Da biste vino doživeli na pravi način i izbegli neprijatna iskustva potrebno je misliti otvoreno, sa željom za učenjem i otkrivanjem nečeg novog, potrebno je razumeti priču koju vino govori. Osim toga, vino je umetnost, daleko od običnog alkolnog pića. U to ćete se već uveriti…

Podjednako je važno shvatiti da se vino u kome se uživa mora posmatrati analitički. Ne samo analitički, već i istrazivački.

Za većinu ljudi, alkohol uglavnom znači popiti sto veću količnu i što brže dostići stanje pijanstva. Vino ne toleriše takav pristup. Svako ko je, zbog preterivanja sa vinom, na svojoj koži osetio gnev, recimo, nekog Vranca, zna o čemu pričam. Ukratko, Božija kazna.

Analitički jer je svaka boca vina na svetu drugačija, ona predstavlja samostalni mikrokosmos i pruža potpuno individualno, jedinstveno iskustvo.

Pa tako, uvek oslikava specifičnosti regija iz kojih dolazi i jasno ističe svoj karakter, iskaljen u borbi postanka sa prirodom. Takođe potpuno individualno reaguje na spoljašnje uticaje kao i na permanentne procese unutar boce zbog čega se svaka boca vina razvija na sopstveni način. Praktično, to u nekim slučajevima znači vrlo očigledne, drastične razlike u ukusima i mirisu, a u nekima će se ogledati samo u finesama koje će moći da prepozna iskusan profesionalac. Može se desiti da, ako poredimo dve boce vina od istog proizvođača, iz iste berbe, napravljene od iste sorte grozđa, one budu potpuno različite.

Analizom boje vina, njegovog aromatskog profila, strukturnih elemenata (kiseline, tanina, voćnosti, alkohola, slasti), različitih tipova ukusa i impresije koju vino ostavlja na nas, razvijamo potpuno drugačiji pristup uživanja u piću. Dotadašnji prioriteti u obliku pukog opijanja alkoholom postaju ono što jesu-banalnost, a beskonačna igra zapažanja razlika i detalja u vinima, sa druge strane, postaje savršeni užitak kakvo nam nijedno drugo piće ne može doneti. Uživati u vinu na ovaj način je istinski hedonizam!

Druga važna stvar je razviti istraživački pristup uživanja u vinu, jer u ovoj fazi zabava dobija svoj najintenzivniji oblik. Istraživanje vinskog sveta, različitosti vinskih zemalja, regiona, sorti grozđa, različitih tehnika proizvodnje, ekoloških uticaja, tradicije, istorijskog nasleđa i međusobne kombinacije ovih faktora vremenom postaju opsesija koja intelektualno odvaja vinoljupce od uživaoca nekih drugih pića. Istraživanje vina na ovaj način znači da godišnji odmori postaju posete vinskim regionima širom sveta, vikendi postaju upoznavanje lokalnih vinarija i vinara, a provodi se pretvaraju umetničko uparivanje vina sa hranom, kubanskim cigarama, sirevima ili drugim delicijama.

Možete li da zamislite lepši hobi ?!

Iz ovoga uglavnom sledi da moji prijatelji i drugi, na koje mogu da utičem, vrlo brzo zaključe da im dotadašnja praksa ispijanja samo jednog tipa vina koje im se u određenoj prilici svidelo, a koje smatraju svojim sigurnim izborom, potpuno pogrešna. To je potpuno isto kao da gledaju samo jedan jedini film celog svog života ili kao da iznova biraju samo jednu istu knjigu iz biblioteke i ne istražuju ništa izvan te ‘’sigurne’’ zone.

Ovako, oni postaju hedonisti, a da toga nisu ni svesni, zajednički istražujemo nove sorte, regije, arome i ukuse. Postaju strasni vinoljupci koji uče vino…

Pijte vino, analizirajte ga i istražujte! Vino je zabava! Menjajte stav ukoliko je potrebno.

Pružiće Vam nezamislivo puno zadovoljstva. Ja za to garantujem. Razumljivo je da ćete, kao u književnosti ili nekoj drugoj umetnosti, naići na nešto što neće prijati Vašem ukusu, ali sam isto tako potpuno siguran da ćete otkriti veliki broj različitih stilova vina koje ćete moći da prilagodite svojim afinitetitima.

Ceo vinski svet, i Stari i Novi, je pred Vama! Navalite!

Za pocetak su dovoljni lokalni supermarket ili vinoteke, ima ih dovoljno i puni su vina!

Živeli !