Vinarija Todorović je 2018. godine, već etabliranom knjaževačkom rejonu, donela preko potrebnu dozu aktuelnosti, unoseći na srpsku vinsku scenu potpuno drugačiji pristup poslovanju, oslonjen na inostranu ekspertizu i aktuelne svetske trendove.

Francuz Kristof Defonten, doktor enologije, uposlen u vinairji Todorović u potrkanjskom vinogoriju, raspolaže sa 27 hektara vinograda koji su u završnoj fazi organske sertifikacije. Po striktno definisanom planu, godina 2021. bi trebalo da donese pun organski status svim vinima iz ove vinarije. Između ostalog, i za vino koje dolazi sa površine od 1,5 hektara stare loze Vranca, koja je formirana još davne 1973. godine.

Upravo je ovim resursom Defonten posebno impresioniran i u razgovoru sa njim, na jednoj od degustacija, pomenuo mi je da je karakter vranca posve jednstven i da se u svojoj, podužoj, karijeri retko sretao sa toliko moćnom sortom. „Vranac je lud. Bio sam zapanjen njegovom snagom, smatram da mu je uloga u kupažiranju sa drugim sortama nemoguća. U blendovima u kojima je učestvovao, sa svega nekoliko procenata, narušavao neophodnu harmoniju među internacionalnim sortama i egoistično je skretao pažnju na sebe.“, rekao je tom prilikom francuski stručnjak.

Takođe je dodao: Vina od vranca doživljavam kao monosortna, koja bi bila obeležena njegovom fantastičnom voćnošću koju ne treba opteretiti uticajem drvenih sudova i dugim odležvanjem. Stilski bih ga odredio ka modernoj evropskoj publici koju može da impresionira harmoničnim, ali elegantnim, voćem vođenim sortnim izrazom“.

Ono što je Defonten postigao sa vrancem u čaši je veoma duboko obojeno teškim, neprozirnim nijansama ljubičaste boje sa nešto svetlijim, crvenkastim prstenom na rubu čaše.

Na nosu je srednje intenzivan, još uvek razvijajući. Evidentna je dominacija aroma iz spektra crnog bobičastog voća nalik na kupinu, crnu ribizlu, sok od borovnice, koju prate veoma karakterni herbalni tonovi, nalik na miris lista žalfije koji blago hladi kanale čula mirisa. Kroz ovaj segment aromatskog profila provlače se tonovi dospeli iz kratkog, tromesečnog odležavanja u hrastovim sudovima. Definišu ih arome mlevenih orašastih plodova, koji su akcentovani tonovima koji nalikuju sveže rendanom muskatnom oraščiću.

Na ukusu suv, izraženih tanina, kojima je potrebno još nekoliko godina polimerizacije do savršenog oblika i teksture. Kiseline su izražene i stoički nose 13,5% alkohola, gradeći sa drugim elementima strukture puno telo koje se veoma postojano proteže u solidno dug voćni finiš.

Iako je reč o snažnom vinu, treba napomenuti da se u njemu u značajnoj meri prepoznaje umerenost kontinentalne klime u kojoj je stvoren. Za razliku od opterećujuće teških vranaca iz okolnih zemalja, u kojima mediteranska klima vodi glavnu reč kada se razgovara o faktorima teroara, ovaj primerak iz Srbije skreće pažnju nešto elegantnijim izrazom. Upravo takva forma mu daje jasnu distinkciju i otklon od stereotipa, ali ne narušava identitet vranca kao jedne od najznačajnijih autohtonih sorti sa Balkana.

Možda su ovo dovoljno čvrsti razlozi zbog kojih bismo zajedničkim snagama mogli da stvorimo novi brend vinske Srbije- potrkanjski vranac!

Todorović Vranac je zaista nephodno dekantirati do 60 minuta pre servisa. Poželjno je izliti ga u čaše velikog formata kako bi dodatnom aeracijom intenzivirali evaporaciju detalja u aromatskom profilu. Temperatura služenja bi trebalo da se kreće od 18 do 20 stepeni Celzijusa.

Pratiće vruće pečenje, jela u kojima jaka crvena mesa igraju glavnu ulogu, dobro će ići sa zrelim domaćim belim sirevima i tanko isečenim komadima kvalitetnog sušenog mesa.