Neretko se u mojim tekstovima može primetiti nadahnuće inspirisano nagradama zavređenim na ocenjivanjima koja prevazilaze lokalni značaj i predstavljaju ultimativni reper za prestiž na globalnom nivou. Uzimajući u obzir internacionalnu reputaciju magazina Decanter, kao i izvanredan nivo ekspertize na kom su utemeljeni svi principi ove redakcije, može se smatrati da je svako srpsko vino ocenjeno sa više od 90 poena na DECANTER WORLD WINE AWARDS prošlo kroz jedan od najobjektivnijih filtera za kvalitet u svetu.

Prema govorkanjima o potencijalu jednog takvog domaćeg vina, moram priznati, bio sam prilčno nepoverljiv pre nešto više od godinu dana. Ipak, mi nije trebalo mnogo da se upoznam sa prilično ubedljivim adutom na kome se temeljio neuobičajeno samouveren stav momaka iz vinarije  Matijašević vinogradi. Ta degustacija mi je ostala u sećanju i po sasvim solidnoj smederevci zaokruženoj u prilično moderan koncept, ali je tog dana svu slavu ukrao skoro pa savršen, mlad izraz sorte sauvignon blanc. Veoma atraktivan u svojoj tipičnosti, SoviNoa je odisao fantastičnom snagom kvalitetnog mladog vina i potencijalom za dalje unapređivanje u kome će posložiti sve ono što jedan vrhunski i zreo sauvignon blanc treba da kaže.

Čuvši nedavno bombastičnu vest o novim srpskim vinima kojima su Britanci udelili respektabilna zlatna odličja (sva preko 95 poena), zaista nisam bio iznenađen činjenicom da se Sovinoa našao među njima. Štaviše, pedantnom analizom ovog vina veliki uspeh se mogao predvideti.

Naravno da su prepoznali i njegovu savršenu formu u kojoj je stigao na ocenjivanje, u kakvoj se nalazi i danas. Što srpskim vinarima još jednom govori da je neophodno sačekati idealnu kondiciju vina, te odabrati savršen tajming, ne bi li se profitiralo na ozbiljnim evaluacijama kvaliteta poput ove.

SoviNoa ih je definitivno osvojio kristalno čistom, slamastožutom bojom u čaši. Ubeđen sam da je ipak najjači efekat na ocenjivače postigao tipičan intenzivan miris sovinjona obeležen, u ovoj fazi razvoja, mnoštvom voćno-vegetalnih aroma. Miris šumske paprati i uvale u kojoj raste kopriva, sveže presečene zelene paprike, jasno je prožet nezaobilaznim mirisom peteljke paradajza. Voćnu komponentu predvode prodorne arome veoma slične zreloj, zelenoj granny smith jabuci, koja je ulepšana najfinijim tonovima limete, svežeg lista nane i kore grejpfruta.

Na ukusu je prilično konkretan i precizan, oslanja se na srednje (+) kiseline koje su perfektno integrisane u srednje puno telo, koje je savršeno izgrađeno na postojanim elementima strukture. Finiš je osvežavajuć i dominantno voćan. Zrela limeta sa mirisom nane i blagim nagoveštajem bosiljka perfektno je razvučena u srednje dug, sočan finiš.

Sveukupna impresija SoviNoe me podseća na prilično jak utisak od pre godinu i nešto. Kog se još uvek sećam vrlo sveže. Podsetio me je i na telefonski razgovor sa urednikom portala vino.rs, odnosno njegov miran glas koji je prihvatio predlog da njegovoj publici predstavim novitet vredan pažnje. Kao i na dane u kojima je dominirao prodajom na zvezdarskom Lionu. Što u najmanju ruku očekujem i u berbama koje nadolaze…

SoviNoa je jednostavno vino za servis. Sve o čemu treba voditi računa je da temperatura vina ne prelazi 12. podeok Celzijusove skale. Dok čaša iz koje ćemo piti SoviNou mora biti sposobna da prikupi sve arome koje bujaju iz ovog vina.

Vrlo je uparljiv sa hranom i to sa većinom laganih letnjih obrok salata. Cheviche biftek sa svežim junećim fileom mu takođe godi i čini idealan par za pisca ovih redova, časna reč.

Štopciger rejting: 95/100 pts.

Maloprodajna cena: 1200-1400 rsd