Vinarija Masi i njihovo epohalno vino Costasera već decenijama predstavljaju reper za visoke domete lokalnog sortimenta koji, tretiran autentičnim appassimento procesom, predstavlja suštinu najprestižnije kategorije za crvena vina u Venetu.

Savršeno zdravi grozdovi sorti corvina, rondinella i molinara, pristigli iz najboljih vinograda familije Boscaini (osnivači vinarije Masi), nakon berbe se smeštaju u dobro provetrene fruttai prostorije. U njima će provesti oko 120 dana na bambusovim rafovima, gde bobice prosušivanjem izgube do 40% mase, čime se koncentracija voćnosti, boje i strukturnih elemenata skoro ekstremno naglašava u budućem vinu. Kasno inicirana fermentacija, praćena maceracijom, prenosi se u januar naredne godine, te nakon 50 dana stvaranja vina nastupa odležavanje. Segment zrenja je, kao u ostalom i sve drugo vezano za nastanak etikete Costasera, obeležen tradicionalizmom- Fusto Veronese, hrastovi sudovi od 600 litara, biće u proseku tri godine oplemenjujući smeštaj ovom Amaroneu.

Costasera je u čaši veoma duboko obojena neprozirnom rubincrvenom bojom. Na obodu se jasno izdvaja prelep crvenkasti prsten, a teško pokretljive „suze“ potvrđuju očekivanu povišenu viskoznost.

Na nosu je srednje intenzivan, razvijen i strahovito kompleksan. Obiluje voćnim aromama, poput mirisa izrazito zrelih jagoda, sirupa od višnje, slatkog od kupina. Voćnost ulepšavaju cvetni tonovi, poput precvetale crvene ruže, ali i nešto oštrije arome katrana, te lišćem nataloženog šumskog pokrivača. Ukupan doživljaj prikupljen čulom mirisa nadopunjuju nagoveštaji moka kafe, crne čokolade sa mirisima kutije u kojoj se čuvaju habanos cigare.

Na ukusu je moćan, varljivo protkan nežnim nitima slasti. Sveprisutni tanini su vrlo mekane teksture, na nih se oslanjaju visoke, precizno integrisane kiseline i 15% dobro ukroćenog alkohola. Telo je masivno, teško, razvučeno u dug voćni finiš koji je akcentovan blagom gorčinom, poput one koja ostaje na nepcu nakon rastopljene kocke crne čokolade. Balans je zapanjujuće dobro postignut, te se stiče utisak skladnog vina sa puno snage, koje miluje nepce finom teksturom prepunom finesa.

Bogat pedigre i moćni utisak koji ostavlja na degustatora, klasno odvaja Costasera Amarone Classico i pridodaje ga aristokratiji italijanskog vinarstva. Među barolima, brunelima i velikim vinima iz Bolgerija, amarone već decenijama uživa status nežnog diva- vina enormne snage i potencijala koje zaslužuje samo posebne prilike dostojne ove velike vinarske ideje.

Amarone je nephodno dekantirati bar 45-60 minuta pre servisa. Poželjno je izliti ga u čaše velikog formata kako bi dodatnom aeracijom intenzivirali evaporaciju detalja u aromatskom profilu. Temperatura služenja je takođe od velike važnosti ukoliko se priželjkuje maksimalni užitak i trebalo bi da se kreće u najužem pojasu oko 20o Celzijusa.

Uparivanje sa lagano do srednje pečenim crvenim mesima posluženim sa zrelim parmezanom i sušenim paradajzom, gulašima od divljači i sličnim specijalitetima pretvoriće se u čulni vatromet!