Evidentno je da je vinarija Bikicki za vrlo kratko vreme izgradila prilično čvrst identitet. Pionirski istup ka totalno drugačijem, modernom dizajnu ohrabrio je mnoge, te izrastao u najzapaženiju antitezu krutom, tradicionalističkom viđenju estetike vinske boce kod nas.

Važnije od toga, Bikicki sve vreme gradi suštinski daleko važniju distinkciju- stilističku prepoznatljivost koja senzorički odvaja vina iz ove vinarije od većine drugih. Oslanjajući se na minimalne intervencije u vinogradu i stručnost alternativno nastrojenog genija enologije, Oskara Maurera, stvorila je jedinstven portfolio uravnoteženog kvaliteta koji pokriva skoro sve kategorije mirnih vina sa vrlo specifičnim pogledom na kategoriju penušavaca.

Sav trud koji je uložen u ovaj projekat neminovno je skrenuo pažnju lokalne i regionalne vinske javnosti, koja jednim delom i dalje polemiše o potezima koji ovu kuću u mnogome dele od opšteprihvaćenog i odavno trasiranog. Dok se prašina u budžacima sleže, regionalna ali i globalna ocenjivanja vina su postala redovan deo aktivnosti ove vinarije. To danas iziskuje pošten trud ne bi li se sabrala sva priznanja i nagrade koje je ova vinarija pobrala za samo 6 godina, od svog prvog pojavljivanja na tržištu do danas.

Jedno od ovih vina, koja nastaju u vinogradima fruškogorskog Banoštora, pored značajnih regionalnih nagrada, nedavno je postalo najbolje ocenjeno srpsko vino u 2021. godini osvojivši 96 poena na DECANTER WORLD WINE AWARDS. Pomenuti uspeh domaćem vinarstvu defakto otvara vrlo potentnu izvoznu priliku u uzanoj, ali više nego aktuelnoj, niši oranž vina koja se danas čvrsto oslanja na moderne tokove u gastronomiji i restoraterstvu.

Uncensored iz berbe 2018. je u čaši svetlobakarne boje. Srednjeg je intenziteta mirisa, koji je prilično postojan i vanserijski kompleksan. Onako kako se očekuje od pedantno i precizno nameštenog oranž vina. Razvoj aromatskog profila će biti itekako uslovljen pojačanom interakcijom sa kiseonikom. Pravilno tretiran u tom smislu, razvijaće se dugo i postupno u talasima. Jasno se ograđuje od manira uobičajenog za tramince koji se, skoro po pravilu, mogu okarakterisati kao nametljivi i suviše energični ali nepostojani. Ova distinktivnost je rezultat malog eksperimenta zasnovanog na postizanju potpune zrelosti grožđa, te dvanaestodnevnom procesu maceracije i kasnijem jednogdišnjem sazrevanju i homogenizaciji u hrastovim sudovima nešto većeg formata (500 litara).

Voćnost je, ponajviše, obeležena sladunjavim aromama dobro zrele breskve. Dopunjava je sećanje čula mirisa na narandžaste „voćne“ bombone ili lizalice sa ukusom narandže, uz koji se tu i tamo muva i fini ton žute dinje i ličija. Ovu komponentu prožima herbalni klaster aroma predvođen mirisom pune kutije zelenog čaja ili osušene veze planinskog čaja, začinjenog upornom aromom nalik na iglice bora. Razigrani aromatski profil dopunjuju tonovi tipični za sveću voštanicu sa diskretnim tragovima meda.

Na nepcu je umeren, srednje punog tela koje je oslonjeno na srednje ali sasvim sočne kiseline, na koje se nadovezuje prilično elegantna, postojana struktura sa dobro integrisanim alkoholom i mekanom taninskom oblogom koja se odaje na desnima.

U ukupnom, radi se o veoma kvalitetnom i razumljivom oranž vinu, jedistvenom u svojoj eleganciji i postojanosti. Njegov dug finiš sažima sve doživljene čulne senzacije i neskriveno daje uvid u suštinu uspeha ove vinarske ideje, drugačije od mora drugih.

Uncensored je prilično zahtevan za servis. Neophodno ga je dekantrati ili mu pružiti priliku da se razvija u čaši izraženog prečnika koja će izložiti što veću površinu vina kiseoniku. Treba ga poslužiti na sobnoj temperaturi ili sasvim blago rashlađeno, bez previše vremena provedenog u hladnom okruženju.

Predlažem da se bar jedna čaša ovog vina popije bez interakcije sa hranom ne bi li se u potpunosti proniklo u finese. Ipak, ako je hrana predviđena uz Uncensored, moj predlog podrazumeva kvalitetan Foie Gras serviran sa džemom od kajsije i mrvicom himalajske soli.

Štopciger rejting: 96/100 pts.

Maloprodajna cena: 2200-2500rsd